Nyitókép forrása: tyzden.sk

 

Az EU egy másik tagállamában nagyjából 300-400 ezer szlovákiai állampolgár dolgozik, ebből 50 ezer fő ápolóként dolgozik Ausztriában, az autóiparban valamivel többen helyezkedtek el – derül ki a Hospodárske Noviny által Michal Páleník foglalkoztatás-szakértővel készült interjújából.

 

Az érdekes adatokon túl a szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy válság idején először a külföldi munkavállalóktól szabadulnak meg a cégek. Elképzelhetőnek tartja, hogy Németországban tömegesen fogják elveszíteni munkahelyüket a szlovákiai állampolgárok, ám hozzátette, hogy ez függ az adott ágazattól is. (Nyilván arra utal, hogy egy autóiparban dolgozó vendégmunkást ma hamarább kirúgnak, mint egy nővért vagy ápolót.)

 

„A gazdasági nehézségek és az autógyárak problémái a szlovákiai állampolgárok tömeges elbocsátását okozhatja, például a győri autógyárban is. Egyelőre nem tudjuk, hogyan alakul a gondozói szektor Ausztriában és Németországban. Minden attól függ, milyen irányt vesz a járvány”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott.

 

A szakértő szerint, ha bedől az építőipar a válság súlya alatt, akkor valószínűleg minden országban építőipari munkahelyek fognak megszűnni. De az egészségügy már más kérdés. A nővérek és ápolók Szlovákiában az osztrák viszonyokhoz képest alacsonyabb bérért és rosszabb körülmények között dolgoznának, így nem kizárt, hogyha elvesztik a munkahelyüket és hazatérnek, inkább a munkanélküli segélyt választják.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!