Nyitókép forrása: sme.sk

 

A tizenegy évvel ezelőtti világgazdasági válság óta nem fordult negatívba a szlovák gazdasági növekedést. Az idei első negyedévben azonban ismét vörös számokat mutatott ki a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala: 3,9 százalékkal zuhant meg a bruttó hazai össztermék „gyarapodása”.

 

Ha az adatokat megtisztítjuk a szezonális hatásoktól, akkor a tavalyi első negyedéhez képest a zuhanás 4,1 százalékos, az előzőhöz (2019 utolsó negyedévéhez) képest pedig 5,4 százalékos.

 

A gazdasági visszaesés természetesen a koronavírus-járvány következménye, bár az első beteget csak márciusban, a vizsgált időszak utolsó hónapjában regisztrált. A bevezetett korlátozó intézkedések ellenére a belföldi fogyasztás ugyan emelkedett, de messze nem tudta kompenzálni a külföldi kereslet zuhanását.

 hirdetes_810x300  

 

Ráadásul a szlovákiai 5,4 százalékos negyedéves zuhanás a második legrosszabb az EU-ban a francia statisztika után (-5,8 százalék). Magyarország ott van a legjobb hatban (-0,4 százalék), Románia, Bulgária és Finnország pedig egyelőre nulla közeli, de pozitív tartományban vannak.

 

A HNonline.sk infografikája:

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!