Nyitókép: GettyImages

 

Szlovákia polgárai a koronavírus-járvány kirobbanása után megváltoztatták a vásárlási szokásaikat, elkezdtek otthon főzni, értékelni kezdték a segítséget és elkezdtek dicsérni. Mindez abból a fogyasztói preferenciákat mérő felmérésből derült ki, amelyet áprilisiban a 2muse ügynökség végzett el a Billának.

 

Ritkábban vásárolunk

 

 hirdetes_300x300  

„Az emberek háromnegyede megváltoztatta a bevásárlási szokásait a koronavírus-járvány kirobbanása óta. A járvány előtt 10-ből több mint 8 ember naponta vagy hetente kétszer vásárolt, ez a trend azonban a koronavírus-járvány ideje alatt jócskán megváltozott. A kétszeresére emelkedett azoknak az embereknek a száma, akik egy héten csak egyszer vásárolnak. Jelentősen megnőtt azoknak az embereknek a száma is, akik még ennél is kevesebbszer járnak bevásárolni – a megkérdezettek fele úgy nyilatkozott, hogy egy héten egyszer vagy még annál ritkábban jár bevásárolni“

 

– értékelte a felmérés eredményeit Kvetoslava Kirchnerová a Billától.

 

A felmérés további eredményeiből kiderül, hogy a vásárlás során a legfontosabb védekező eszköznek a szájmaszk és a kézfertőtlenítés számít.

 

A megkérdezettek 85%-a úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne olyan idős ember számára is bevásárolni, aki nem tartozik a családjába. A válaszadók 86%-a pedig úgy gondolja, hogy az elárusítók és az elárusítónők a napi igyekezetükért nemcsak a munkaadótól, de az államtól is megbecsülést érdemelnek.

 

A hazai polgárok több zöldéget és gyümölcsöt kezdtek el fogyasztani

 

A válaszadók nyilatkozatából kiderül, hogy nem pánikolnak és nem félnek attól, hogy nem lesz elegendő élelmiszer a boltokban. A megkérdezetteknek csupán a 15%-a válaszolta azt, hogy a járvány kitörése óta többet vásárol, mint azelőtt. Elsősorban azért, hogy készleteket halmozzon fel és kevesebbszer kelljen üzletbe mennie.

 

 „Lehet, hogy az eredmény sokak számára meglepő, de tudatosítani kell, hogy az adatgyűjtés április elején, vagy is az első nagy élelmiszerhalmozó vásárlási hullám után készült. Ebben az időben az emberek többsége már nyugodtabb volt, és az alapvető élelmiszerekből végzett nagybevásárlást már maguk mögött tudták. Ezután az emberek céltudatosabban vásároltak és az élelmiszerek szélesebb skálájából válogattak ahhoz, hogy színesebb ételeket tudjanak főzni. A boltjainkból származó adatok is igazolják, hogy a tartós élelmiszerek megvásárlásának első nagy hulláma utána a vásárlók ismét visszatértek az olyan friss élelmiszerek vásárlásához, mint a zöldség, gyümölcs, pékáru, hús és csemegeáru“

 

– mondta Kvetoslava Kirchnerová.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!