Nyitókép forrása: ihodnoty.sk

 

A Munkaügyi Hivatal legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatai szerint 6,57 százalékra nőtt a regisztrált állástalanok aránya országos szinten. Márciusban még 5,19 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A negatív statisztika alaposan meglódult a déli járásokban is.

 

Országos szinten Pozsony V. és I. kerületében, a Trencséni és a Galgóci járásban a legalacsonyabb az állástalanok aránya. A helyzet a Rimaszombati (18,64 százalék), a Késmárki (18,32) és a Nagyrőcei járásokban (16,22 százalék) a legrosszabb.

 

A tizenhat magyarlakta járásból 9-ben az országos átlag feletti a munkanélküliek aránya, köztük van az eddig viszonylag jól szereplő Komáromi járás is (6,6 százalék).

 hirdetes_300x300  

 

Pozsonyban, Kassán és mind a 16 magyarlakta járásban nőtt a munkanélküliek aránya. A felvidéki munkanélküliség mértéke Pozsony és Kassa nélkül 7,88 százalékra nőtt a márciusi 6,38 százalékról.

 

A magyarlakta járásokban nyilvántartott munkanélküliek száma egyetlen hónap alatt csaknem 11 ezer fővel 57 783 főre emelkedett. Az elmúlt hónapban Dél-Szlovákiában a legtöbb álláshely Pozsonyban (1545), Kassán (1251), a Dunaszerdahelyi járásban (1087) és a Nyitrai járásban (1017) szűnt meg, de a Rimaszombati járásban is 960 személy jelentkezett a munkaügyi hivatalban.

 

Vörössel jelölve az országos átlag alatti értékeket. A hónapok közti változás esetében az országos változás átlagához viszonyítottunk (+1,38 százalék). Dunaszerdahelyen például az országos tempónál gyorsabban nő az állástalanok aránya. Adatok: ÚPSVaR

 

Országos szinten nagyjából 38 ezer fővel nőtt egy hónap alatt az állástalanok aránya. A Szlovák Nemzeti Bank és az EKB előrejelezése szerint 70-130 ezer munkahely szűnhet meg a koronavírus-járvány  okozta gazdasági visszaesés miatt. Ha az arányok maradnak, akkor a déli járásokban (Pozsony és Kassa nélkül) 23-43 ezer munkahely szűnhet meg. Januárban még csak 43,5 ezer munkanélküli volt a magyarlakta járásokban, április végén már 57,8 ezer, ami 14,3 ezer megszűnő álláshelyet jelent.

 

Adatok: ÚPSVasR. Grafikon: Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.