Nyitókép: SME/Marko Erd

 

A szlovákiai polgárok az 50 euróig terjedő vásárlásért már egy hónapja érintésmentesen fizethetnek. Az első statisztikák szerint a változás miatt nagymértékben csökkent a PIN-kódos fizetések száma.

 

Jó döntés

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Takarékpénztár szerint a felére csökkent az üzletekben a PIN-kódos fizetések száma. A bank szóvivője szerint az újonnan bevezetett felső határ megváltoztatta a polgárok fizetési szokásait.

 

Amíg a múltban a vásárlók 67%-a fizetett a PIN-kód megadása nélkül, addig az 50 eurós felső határ bevezetése óta ez a szám 84%-ra növekedett.

 

Az Általános Hitelbank (VÚB) szóvivője szerint a kártyás fizetések számának növekedésével a vásárlók átlagos kiadásainak összege is 20 euró fölé emelkedtek. A bankok tehát pozitív döntésként értékeli az 50 eurós felső határ bevezetését.

 

A 365.bank tájékoztatása szerint azóta, hogy az érintésmentes fizetés felső határát 50 euróra emelték, a PIN-kódos fizetések száma a harmadával csökkent.

 

A bank menedzsere szerint a fizetés felső határának módosítása nem volt befolyással a tokenizált kártyákra, ugyanis az új határ a fizikai bankkártyával történő fizetésre vonatkozik.

 

Ami a mobilokat és a hordozható berendezéseket, pl. a okosórákat illeti, rájuk nem vonatkozik a felső határ, ugyanis ezek az eszközök más védekezési rendszer használnak, így az ügyfelek 50 euró felett is fizethetnek a PIN-kód megadása nélkül.

 

Egyre több ember fizet mobillal

 

A Szlovák Takarékpénztár tájékoztatása szerint a kétszeresére emelkedett azoknak az ügyfeleknek a száma, akik a mobiltelefonjukba telepítették a bankkártyájuk. Mindez azt jelenti, hogy egyre inkább növekszik azoknak az ügyfeleknek a száma, akik okosórán vagy mobilon keresztül szeretnének fizetnek.

 

Azoknak az ügyfeleknek, akik 50 euró felett is érintésmentesen szeretnének fizetni, a bankok a mobillal és az okosórával történő fizetést tanácsolják.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!