Nyitókép forrása: todayheadline.com

 

A 2008-as hitelválság idején a Lehman Brothers bedőlése jelentette azt a lélektani határt, ami egyértelművé Amerikában, hogy már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt. Ma, a koronavírus-járvány okozta válság közepén is kaptak egy ilyen jelzést: csődöt jelentett az USA legrégibb és legpatinásabb autókölcsönző-vállalata, a Hertz Global Holdings.

 

A Hertz csődje egyelőre nem érinti európai, ausztrál és új-zélandi érdekeltségeit.

 

A Hertz bevételeinek nagy része a reptereken történő autóbérlésekből származik, de mivel most nincs érdemi légiutasforgalom, nincsenek ügyfelei sem.

 hirdetes_300x300  

 

A Hertz az eddigi legnagyobb vállalat, amelyet térdre kényszerített a pandémia: adóssága eléri a 19 milliárd dollárt (ez a szlovák GDP hatodának fele meg), és világszerte nagyjából 38 ezer alkalmazottja van. Az autókölcsönző hálózattal ellentétben a repülőgép-társaságok sokmilliárdos állami támogatás kaptak.

 

Miközben a Hertz autóflottájának értéke zuhanásba kezdett, a megvásárlásukra felvett hitelek kamatai elkezdtek emelkedni. A cég kettős negatív spirálba került. Fennmaradása már korábban megkérdőjeleződött, amikor 10 ezer alkalmazottját bocsátotta el. Erre még a járvány előtt került sor: az Uber és hasonló autómegosztó szolgáltatások miatt alaposan megcsappantak bevételeik. A koronavírus pedig esélyt sem adott a talpra állásra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!