Nyitókép: istockphoto

 

A vasárnapi boltzár elsősorban a munkaerőpiacra lenne negatív hatással, de csökkenne az adóbeszedés, az üzletesek kevésbé effektív módon tudnák felhasználni a tőkéjüket, és nem utolsó sorban magasabb járulékos költségeket jelentene a fogyasztók számára is  – derült ki az INESS legújabb elemzéséből.

 

„Ahogy az elmélet és a gyakorlat is jelzi, a vasárnapi boltzárnak egyértelműen negatív gazdasági következményei lennének. A vasárnapi boltzár nemcsak a kiskereskedelemben dolgozó alkalmazottakat és befektetőket érintené negatívan, de magukat a vásárlókat is. A vasárnapi boltzár társadalmi hasznossága egyelőre semmilyen adatokkal nincs alátámasztva“

 

– konstatálta az INESS elemzése.

 hirdetes_810x300  

 

Az elemzés eredménye szerint a vasárnapi boltzárat elsősorban a kiskereskedelemben dolgozó alkalmazottak éreznék meg, mégpedig az állásuk elvesztésével, vagy a fizetésük csökkenésével. A szlovákiai feltételek között a vasárnapi boltzár egy üzletben egy személyre évente 600 munkaóra megszüntetését jelentené.

 

Több pénz jár a vasárnapokért

 

 „Ha csak egy fiktív bevásárlóközpontot veszünk 50 bolttal, ahol mindegyik boltban átlagosan 3 alkalmazott dolgozik, az évente 90 ezer munkaóra megszüntetését jelentené, ami 45 teljes munkaidős állás egyharmados csökkenését jelenti“

 

– áll a tanulmányban.

 

Az alkalmazottak számára a vasárnapi munka magasabb bevételt jelent. A Trexima vállalat adatai szerint tavaly a vegyes kiskereskedelmi boltokban az átlagos pótdíj a vasárnapi munkáért havi 29 euró körül mozgott. Miközben egy alkalmazott átlagosan egy hónapban 11 órát dolgozik le vasárnap. Az élelmiszert, italt és dohányt árusító kiskereskedelmi boltokban ez az összeg 37 euró havi 23 vasárnap ledolgozott óráért.

 

„Leegyszerűsítve az annyit jelent, hogy ha az alkalmazottak egy-két szabad vasárnapjukat elcserélik egy hétköznapi napra, hogy vasárnap dolgozni tudjanak, 30–40 euróval lesz több a havi bérük, ami a kiskereskedelmi bérek esetében nem elhanyagolható összeg“

 

– konstatálja az INESS.

 

Az a szektor, amit a vasárnapi boltzár a leginkább érintene, a bevásárlóközpontok lennének, hiszen a forgalmuk jelentős részéről a hétvégi bevásárlások gondoskodnak.

 

A korlátozás Európa 13 országában érvényes

 

Az INESS azt is megvizsgálta, hogy a vasárnapi boltzárat illetően milyen a helyzet a szomszédos európai országokban. Jelenleg a nyitvatartási idő korlátozása a boltokban az EU 13 országában – tehát a felében – érvényesül. Ezek közül 7 országban vasárnaponként általános tiltás van érvényben, két országban – Ausztriában és Spanyolországban – pedig a nemzeti korlátozások mellett regionális korlátozások is érvényben vannak.

 

Webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.