Nyitókép forrása: businessinsider.com

 

Az idei év első negyedében az OECD országok összesített GDP-je 1,8 százalékkal esett vissza, és valószínűleg, ennél jóval drámaibb számokat produkál majd a második negyedév. Közben a Szlovák Nemzeti Bank felmérése szerint romlanak Szlovákia gazdasági kilátásai.

 

Az OECD államok visszaesése azért is mérvadó, mert a gazdaságilag legerősebb országokat is tartalmazza a lista: USA, Franciaország, Németország és Olaszország. Különösen a német adatokra érdemes odafigyelni, mert a német gazdaság minden másnál jobban befolyásolja a szlovákiai helyzetet.

 

Az OECD friss adatai szerint 2020 első negyedében a francia GDP 5,8 százalékkal esett vissza, az olaszoké 4,7 százalékkal. Németország és az Egyesült Királyság bruttó hazai terméke 2 százalékkal zuhant, az Egyesült Államoké 1,2 százalékkal.

 hirdetes_400x285  

 

 

Az Európai Unió együttes GDP-je 3,3 százalékkal csökkent az első negyedben. Az OECD statisztikái arra utalnak, hogy a több ezermilliárdos gazdasági mentőcsomag ellenére egyelőre a gazdasági válság súlyosbodására kell számítani.

 

Hasonló véleményen van a Szlovák Nemzeti Bank. A jegybank áprilisi előrejelzése még éves szinten 7,7 százalékos mínuszt jósolt, a májusi azonban már 8,3 százalékosat. Az első negyedév az Eurostat szerint 4,1 százalékos mínusszal zárt.

 

A második negyedre az NBS egy hónapja még -2,6 százalékos esést jósolt, most már 3,9 százalékosat.

 

Jó hír is akad azonban: az NBS előrejelzése szerint a korábban becsült 8,3 százalék helyett „csak” 7,8 százalékos lesz a munkanélküliség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!