Nyitókép: ekofinancie.sk

 

A fiatal szlovákiai polgárok gondolnak a jövőjükre és a rosszabb gazdasági helyzetre is. A 18 és 30 év közötti fiataloknak a 69%-a rendszeresen spórol – derült ki abból a felmérésből, amit a Kruk vállalat készített a Stem/Mark ügynökségnek.

 

A felmérésből egyúttal az is kiderül, hogy a megtakarításokkal rendelkező fiatalok száma az életévük és az iskolai végzettségük alapján növekszik.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés szerint a fiatal szlovákiai polgárok havonta átlagosan 130 eurót spórolnak meg. A spóroláshoz leggyakrabban takarékszámlát, lekötött betéteket és nyugdíjalapokat használnak.

 

Drasztikus munkanélküliség fenyeget

 

 „A feltételezett globális gazdasági visszaesés sokkal hosszabb ideig fog tartani, mint a jelenlegi korlátozások, s mindez a munkanélküliség drasztikus növekedését fogja magával hozni. A megtakarítással rendelkező emberek hosszabb ideig képesek fenntartani a megszokott életszínvonalukat, így nem lesznek arra kényszerítve, hogy kölcsönt vegyenek fel a mindennapi kiadásaikra. Nagyon sok, megtakarítással nem rendelkező szlovákiai polgár számára az elfogadott támogatási intézkedések ellenére problémát fog jelenteni a nem tervezett kiadások és a meglévő kötelezettségek fizetése“

 

– mondta a Kruk vállalat vezérigazgatója, Jaroslava Palendalová.

 

A Kruk vállalat szerint a spórolási hajlandóság a nettó személyi jövedelemmel és a háztartások jövedelmével növekszik.

 

„A spórolást illetően a legmegfontoltabbak a Trencséni kerületből származó adatközlők, itt a fiatalok 84%-a tesz félre rendszeresen. A legkevesebbet a Nagyszombati kerületben spórolnak, itt a fiatal szlovákiai polgárok 57%-a tesz félre“

 

– tette hozzá Palendalová.

 

A legfiatalabbak, vagyis a 18 és 22 év közötti korosztály azt szereti, ha a megtakarított pénzük kéznél van, ezért a pénzüket leggyakrabban otthon tárolják.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!