Egy-egy járás gazdasági és szociális helyzetének legrelevánsabb mutatója a munkanélküliségi ráta. Azt mutatja, hogy a munkaképes lakosság hány százaléka van munkanélküliként vezetve a hivatalokban. A Rimaszombati járás évek óta a legrosszabb ezen a téren. Helyzetének javítása nem sikerült annak ellenére sem, hogy a parlament törvényt fogadott el, a kormány pedig akciótervet dolgozott ki a lemaradás leküzdésére. A március elején kirobbant járvány már eleve nem találta jó helyzetben a régiót.

 

Mit hozott a koronavírus-járvány eddigi lefolyása és mit hoztak a járványellenes intézkedések a járásban a foglalkoztatottság terén? Erről kérdeztük Livia Koósovát, a Járási Munka- és Szociálisügyi Hivatal igazgatónőjét.

                                                            

Hogyan jellemezné a helyzetet?

 

 hirdetes_300x300  

Talán elmondhatom, hogy helyzetünk országos viszonylatban változatlan. A járvány kitörése előtt is a sereghajtók közé tartoztunk, és ez most is így van. Sőt, a helyzetünk rosszabbodott. Míg február végén a munkanélküliségi ráta járásunkban 15,59 százalék volt, április végével ez a szám már 18,64 százalékra emelkedett. Ez picivel több, mint 3 százalékos növekedést jelent. Összehasonlításképpen hozzáteszem, hogy az országos átlag április végéhez 6,57 százalék volt, ami szintén jelentős emelkedés.

 

Jellemzően mely munkahelyek szűntek meg?

 

Járásunkban főleg a külföldről hazatérők jelentkeztek be hozzánk nyilvántartásba, mint munkanélküliek, de sokan jöttek a szolgáltatásokból, az iparból és néhányan az irodai alkalmazottak közül is. Nagyszámú, csoportos elbocsátások nincsenek jelezve a munkaadók részéről és ezt jó jelnek látom. Utoljára ezzel a Botex vállalat lepett meg bennünket, de ez még a múlt évben volt. Jelenleg hivatalunk 7275 munkanélkülit tart nyilván.

 

Tudnak új munkahelyet kínálni?

 

Viszonylag keveset. Jelenleg 443 szabad munkahelyet tudunk kínálni. Ezek jellemzően szakmunkák, mint orvos, nővér, tervező, szociális munkás, autómechanikus, villanyszerelő, fejőnő. Problémát jelent viszont, hogy válogatási folyamatokat most nem lehet végezni. Mivel a biztonsági előírások szerint védenünk kell úgy az alkalmazottainkat, mint a klienseinket, individuális megbeszélésekre szorítkozunk a munkahelykínálat terén. Ehhez mérten végezzük az általános információk átadását is a térségben. A konkrét információk a munkáltatók és természetesen a községek hatáskörében vannak leginkább.

 

A Rimaszombati Járási Munka- és Szociálisügyi Hivatal. Kép: Körkép.sk 

A szociális ügyek terén okozott a járvány változást?

 

Nem, nem okozott. 3860 személy kap segélyt a rossz anyagi helyzetére való tekintettel, ezekből 3148 személy igényel új munkahelyet.

 

Milyen a járvány miatt rossz helyzetbe került munkáltatók segítése?

 

Úgy gondolom, hogy ez jó tempóban halad. Az elektronikusan feldolgozott kérvények intézése folyamatosan zajlik. Május 7-hez 767 kérvény érkezett hozzánk a munkahelyek megtartásához kapható állami hozzájárulás folyósítására. Jelentős számuk már meg is kapta a hozzájárulást, összesen 208 472 eurót fizettünk ki a járásunkban található munkaadóknak.

 

Hogyan látja a járási akciótervből eredő feladatok teljesítését a jelenlegi körülmények között?

 

Minden le van állítva. Azok a tervezetek „mennek” csak, ahol a szerződés még a járvány kitörése előtt alá lett írva a felek által.

 

Milyen változásokat vár?

 

Nehéz. Talán azt elmondhatom tapasztalataim alapján, hogy problémák főként a szolgáltatások és a kis üzletek területén várhatók. El kell hogy mondjam azt is, hogy járásunk hátrányos helyzete szempontjából előnyösnek tartom az elfogadott kormányprogram egyes elemeit. Konkrétan a regionális különbségek leküzdésére és a mezőgazdaság radikális átalakítására tett ígéretekre gondolok. Úgy hiszem, hogy ez a két dolog rajtunk nagyon sokat segíthet a jövőben.

 

Köszönjük a beszélgetést.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.