Nyitókép forrása: dailysabbah.com/A képen Gernot Blümel, osztrák pénzügyminiszter

 

Az osztrák parlamentnek csütörtökön este kellene döntést hoznia a költségvetésről. A kormány javaslatában azonban súlyos formai hibát vétettek. Ha ebben a formában fogadták volna el a büdzsét, az Ausztria anyagi csődjét jelentette volna – legalábbis papíron.

 

A dolog érdekessége, hogy a hibát csak harmadik olvasatra szúrta ki az egyik ellenzéki képviselő. A büdzsé összeállítói az egyik táblázatban elfelejtették feltüntetni, hogy az értékek millió euróban értendők. Nem mindegy ugyanis, hogy 102 000 euró a kiadási oldal, vagy hat nullával több, 102 milliárd, illetve hogy 82 ezer a bevételi oldal, vagy 82 milliárd.

 

A Kurier osztrák lap megjegyzi, hogy bár a hiba banálisnak tűnhet, de ha a hibás formában fogadják el a költségvetést, akkor technikai fizetésképtelenségbe került volna az ország, nem fizették volna ki a nyugdíjakat, az állami alkalmazottak bérét vagy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó támogatásokat.

 hirdetes_300x300  

 

Az oszrák büdzsé 20,6 milliárd eurós deficittel számol. Ez épp húsz milliárddal több, int amit eredetileg terveztek –aztán jött a válság.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.