Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Lassan de biztosan kezd kibontakozni az előző kormánygarnitúra után örökölt minimálbértörvény körüli vita. A koalíciós partnerek már kezdik elfoglalni pozícióikat. Az már most látható, hogy az OĽANO ebben a kérdésben valószínűleg számíthat az SaS-re.

 

A Pellegrini-kormány néhány hónappal a választások előtt nem csak az idei minimálbér nagyságáról szóló törvényt fogadta el, hanem bevezetett egy automatikus rendszert, amely a mindenkori átlagbérhez kötné a minimálbért. Ennek alapján jövőre 653 euróra emelkedne a legkisebb törvényes fizetés.

 

A minimálbér kérdése alapesetben egy gazdaságpolitikai kérdés lenne csupán, ám a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt most Szlovákia versenyképessége és gazdasági talpra állítása a tét.

 hirdetes_300x300  

 

A kormánykoalíció nem egységes

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter korábbi kijelentései szerint megtartaná az előző kormány által bevezetett törvényt, de a minimálbér nagyságát régiónként a régiós átlagkeresethez kötné. Ez nagy előnyt jelentene a leszakadó (jellemzően keleti) régiókban, ahol egy 653 eurós minimálbér már több kárt okoz, mint hasznot.

 

A gazdasági parlamenti bizottság elnöke, az OĽANO-s Peter Kremský a Hospodárske Noviny csütörtöki beszámolója szerint egyetért az SaS-szel, tekintve, hogy a túl magas minimálbér az alacsony képesítést igénylő munkakörök megszűnését idézheti elő.

 

A regionális minimálbér ellen foglalt azonban állást Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter. Szerinte nem túl fair, hogy egy nagyszombati munkavállaló ugyanazért a minimálbéres munkáért más fizetést kap, mint egy rimaszombati. Krajniak nem regionális, hanem ágazati minimálbért vezetne be, vagyis minden egyes szektorban egyedi legkisebb fizetést határoznának meg.

 

A szakértők sincsenek elragadtatva

 

A szakértők vegyes érzésekkel fogadták mindkét elképzelést. Az INEKO szerint mindkét javaslatban van ráció, de egyúttal magukban hordozzák azt a veszélyt, hogy a regionális és ágazati különbségeket bebetonozzák velük.

 

A Pracujúca chudoba kezdeményezés (Dolgozó szegénység) elemzője, Milan Kuruc szerint az alacsonyabb vásárlóerő egyes régiókat elindíthat az elnéptelenedés útján. Ő úgy véli, hogy a régiónként eltérő minimálbér nagysága még az uniós szabályokkal is ellentétes.

 

A Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa, Vladimír Baláž szerint Sulík elképzelése egyenesen gazdaságpolitikai őrültség, mert sem a munkatermelékenység sem az infláció nincs régiónként megszabva.

 

A vállalatok szerint egyelőre irreleváns

 

Ami Krajniak elképzelését illeti az ágazati minimálbérről, ott is vannak kivitelezési nehézségek. Nincs törvény például az egyes ágazatokra vonatkozó kollektív tárgyalások megkezdésére. Ráadásul ágazaton belül is hatalmas különbségek lehetnek: nyilván egy autógyár más termelékenységgel működik mint egy bútorgyár.

 

Más vélemények szerint egy egységes országos minimálbérnek a regionális vagy ágazati alsó határ bevezetése esetén is meg kell maradni, hogy az egyes ágazatok ne mehessenek egy adott szint alá.

 

A vállalatok képviselői szerint a regionális és ágazati minimálbérről is hosszú tárgyalásokat kellene folytatni, amire válság idején nincs elég idő, így jelenleg nem is nagyon foglalkoznak vele. Abban azonban egyetértenek, hogy valamit kellene kezdeni a tavalyi jó gazdasági eredmények alapján a mostani válsághelyzetben drasztikusan megemelkedő minimálbérrel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!