Nyitókép forrása: bratislava-motor-city.com

 

Az elmúlt hetekben a koronavírusjárvány miatt kialakult gazdasági válság nagyságát elsősorban az előrejelzésekből és a becslésekből ismerhettük, tényleges mutatók ugyanis nem álltak rendelkezésre. Talán meglepődünk, de technikailag még nem vagyunk recesszióban – derül ki a HNonline.sk cikkéből.

 

A definíció szerint recesszióba akkor kerültünk, ha két egymást követő negyedévben negatív előjelű gazdasági növekedést produkálunk. Ez egyelőre még nem teljesül, mert tényleges adataink csak az első negyedévre vonatkozóan vannak.

 

Azt viszont nem szívesen tesszük ki az ablakba. Szlovákiában a járvány miatt március 12-én vezették be a veszélyhelyzetet, tehát az első negyedévből legfeljebb egy hónap lehetett kirívóan gyenge. Ám ez annyira gyenge volt, hogy az első negyedben -3,7 százalékos visszaesést okozott.

 hirdetes_300x300  

 

Ebből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ha egyetlen hónap ilyen brutális eredménnyel jár, akkor a neheze még hátravan, hiszen a második negyedév két hónapja bőven a szigorú korlátozások időszakára esik.

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy tíz év óta először került a gazdaság recesszióba. Ráadásul, ha a 2019-es első negyedévvel vetjük össze az adatokat, a mélyzuhanás még markánsabb: -5,2 százalék.

 

Nyilván azon sem lepődünk meg, hogy a legfontosabb ágazat, az ipar visszaesése megegyezik az országéval (-3,5 százalék), de vannak szektorok, amelyek elképesztő veszteségeket szenvedtek el.

 

Az ügyfélszolgálatra és kapcsolattartásra épülő pénzügyi-biztosítási szektor forgalma a 42,1 százalékkal esett vissza. Az építőipar negyedével esett vissza.

 

Az is feltűnő, hogy a befektetések lényegében befagytak. A bizonytalanság miatt csak egyetlen szereplő van, amely egynémely beruházását folytatni meri, és ez az állam. A magánszektor teljes egészében kivárásra játszik.

 

Mivel a határok még az áruknak is nehezen voltak átjárhatók (és ez nem csak Szlovákiára volt igaz), a szlovákiai export 6,8 százalékkal esett vissza.

 

A Szlovák Nemzeti Bank előrejelzése szerint ennél jóval súlyosabb számokat fog produkálni a második negyedév. A bruttó hazai össztermék várhatóan 8,3 százalékkal esik majd vissza.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!