Nyitókép forrása: theguardian.com

 

Amerikában májusban 2,5 millióval nőtt a foglalkoztatottság, miután heteken keresztül több millió ember veszítette el állását. Azoknak az elemzőknek lett tehát igazuk, akik korábban úgy nyilatkoztak, az levesztett munkahelyek egy része a korlátozások feloldásával újból megjelenik.

 

Sok örömre azonban nincs oka az amerikaiaknak. A munkanélküliségi ráta ugyan nem nőtt 20 százalékosra, de a jelenlegi 13,3 százalék még így is a négyszerese a járvány előtti időszaknak. Ráadásul március közepe óta 40 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért, a mostani 2,5 milliónyi áj álláshely nem jelent megváltást.

 

Az eufória – amolyan amerikai módra – mindenesetre magával ragadta a piacokat. Az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy a múlt heti 14,7 százalékról 19,5 százalékra fog emelkedni az állástalanok aránya. Ez most elmaradt, ami miatt a piac egyszerűen túlkompenzál, és a rengeteg negatív hír után felülárazza az egy pozitívat.

 hirdetes_810x300  

 

A májusi munkahely-gyarapodások mértéke mindenesetre történelmi rekordnak számítanak. Az eddigi rekord 1939 szeptemberéhez kötődik, akkor egy hónap alatt 1,1 millió új munkahely jött létre.

 

Hogy meddig lehet ezt eredményként eladni, az egyelőre kérdés. A 2,5 milliós gyarapodás ugyanis szinte pontosan visszatükrözi azok számát, akik munkaügyi hivatalba csak ideiglenesen jelentekeztek, be.

 

Az tény, hogy a becsültnél az amerikai gazdaság jóval rugalmasabban reagált a válságra.

 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a rassz és nem szerinti megoszlás újabb társadalmi feszültségek forrása lehet. A fehér férfiak munkanélküliségi rátája 12,4 százalékról 10,7 százalékra, a fehér nőké 15-ről 13,1 százalékra csökkent. Ellenben az afroamerikaiak munkanélküliségi adatai romlottak (16,8 százalékra emelkedett16,7 százalékról, de jellemezően az afroamerikai nők rovására, az ő körükben ugyanis nőtt az állástalanok aránya.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!