Nyitókép forrása: pxhere.xom

 

Az Eurostat legfrissebb adatai kiábrándító képet mutatnak a „tátrai tigris” gazdasági állapotáról. Szlovákia az idei év első negyedében a harmadik legnagyobb gazdasági visszaesést szenvedte el holtversenyben a spanyolokkal.

 

Szlovákia, amely az első negyedben 5,2 százalékos GDP-zsugorodást szenvedett el, olyan déli tagállamokkal került egy szintre recesszió tekintetében, mint az állandó foglalkoztatási gondokkal küzdő Franciaország (-5,3 %), a robusztus államadósságot nyögő Olaszország (-5,3 %) és a szintén alaposan eladósodott és magas munkanélküliséggel harcoló Spanyolország (5,2 %).

 

Az eurózóna átlagánál a fenti négy országon kívül további három teljesített rosszabbul (Szlovénia, Portugália és Észtország). Csehország a kilencedik legrosszabb GDP-változást könyvelte el (3,3 százalék).

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: Eurostat

 

Az első negyedben Magyarország és Lengyelország is a legjobban teljesítők között szerepel, pozitív gazdasági növekedést pedig Svédország, Bulgária, Románia és Írország mutatott ki.

 

Érdemes kiemelni, hogy Szlovákia nem csak a GDP alakulásában, de a foglalkoztatottság megőrzésében is elég rossz eredményt ért el. Az első negyedévben a foglalkoztatottság 0,5 százalékkal csökkent, ami a Potugálokkal közösen osztott harmadik helyet ér a negatív rangsorban. A legrosszabb mutatókkal Spanyolország (-1 százalék) és Bulgária (0,9 százalék) rendelkezik.

 

Forrás: Eurostat

 

Két dolgot még meg kell említenünk. Az egyik, hogy Szlovákiában március 12-től voltak érvényben ténylegesen gazdasági nehézségeket jelentő korlátozó intézkedések a járvány miatt. Az első negyedévből tehát csak három hét telt a járvány jegyében. Ebből kiindulva feltételezhető, hogy a második negyedév, amelynek fele korlátozásokkal teli időszak volt, sokkal rosszabb gazdasági eredmények produkál majd.

 

A másik érdekesség, hogy Szlovákia úgy jutott a legrosszabb gazdasági teljesítményű országok közé, hogy jóval kevesebb bevétele van (a GDP 6,5 százaléka) a járvány által legsúlyosabban érintett idegenforgalomból, mint Franciaországnak (9,5 százalék), Spanyolországnak (14,6 %) vagy Olaszországnak (13,2 százalék).

 

Ennek hátterében valószínűleg az autóipartól való nem túl kiegyensúlyozott függőség állhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.