Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Áprilisban Szlovákia öt gazdasági pilléréből négy lényegében kispadra került. Az autóipar tavaly áprilishoz képest 20 százalékra zsugorodott, a szlovákiai ipar pedig az ország történek legsúlyosabb visszaesését könyvelte el: 42 százalék, ami sokkal rosszabb adat a csehországinál vagy a németországinál.

 

Ráadásul nemrég jelent meg az Eurostat friss adatbázisa is az első negyedév uniós GDP és foglalkoztatási statisztikáival, amely szerint Szlovákia a harmadik legnagyobb veszteséget szenvedte el az első negyedévben (Spanyolországgal holtversenyben -5,2 százalék).

 

A Szlovák Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa ennek függvényében a korábbinál jóval borúlátóbb lett. Valamivel több, mit nyolc százalékos recesszió helyett az idei évre már 10,3 százalékos recessziót jósol.

 hirdetes_810x300  

 

Az áprilisban felére zsugorodó ipari termelés ad munkát egymillió munkavállalónak az országban, elálltak a megrendelések, több helyen a gyártás. Egymillió munkahely majdnem ugyanennyi háztartást jelent, amelynek a fogyasztása és a megtakarításai is csökkenni kezdtek, kiadásai pedig nőni.

 

A fizetéseket több helyen hatvan százalékra csökkentették a válság miatt. Ilyen széles körben tapasztalt ennyire mély bérproblémára nem nagyon volt még példa Szlovákia történetében. De, egy kis szerencsével nem is lesz tartós. A szakértők a jövő évre a bérek 8 százalékos növekedését prognosztizálják, igaz, a ledolgozott órák számának is emelkednie kell majd.

 

Idén az árak várhatóan 1,9 százalékkal fognak emelkedni, az NBS szakértői szerint jövőre ez nagyjából a felére esik vissza. Az előrejelzés azonban könnyen változhat, a sokféle termék árába beépülő üzemanyagárak épp most kezdik magukat visszatornázni a járvány előtti szintre.

 

A munkanélküliség várhatóan 7,4 százalékra fog emelkedni, ami tovább csökkenti a háztartások fogyasztását és vásárlóerejét.

 

És mindennek tetejében a belföldön meghozott döntésektől csak töredékében függ majd a talpra állás, helyette a Németországhoz és Csehországhoz hasonló főbb kereskedelmi partnerek erőnléte lesz a meghatározó. Ilyen válsághelyzetekben üt vissza drasztikusan az, hogy egyetlen ipari ágazatra épül gazdasági teljesítőképesség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!