Ipoly
  • HUF: 345.38
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 28 °C
Gazdaság

Kétszámjegyű recesszióval számol a nemzeti bank

Padlón van a szlovákiai ipar

Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Áprilisban Szlovákia öt gazdasági pilléréből négy lényegében kispadra került. Az autóipar tavaly áprilishoz képest 20 százalékra zsugorodott, a szlovákiai ipar pedig az ország történek legsúlyosabb visszaesését könyvelte el: 42 százalék, ami sokkal rosszabb adat a csehországinál vagy a németországinál.

Hirdetés(x)

 

Ráadásul nemrég jelent meg az Eurostat friss adatbázisa is az első negyedév uniós GDP és foglalkoztatási statisztikáival, amely szerint Szlovákia a harmadik legnagyobb veszteséget szenvedte el az első negyedévben (Spanyolországgal holtversenyben -5,2 százalék).

Hirdetés(x)

 

A Szlovák Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa ennek függvényében a korábbinál jóval borúlátóbb lett. Valamivel több, mit nyolc százalékos recesszió helyett az idei évre már 10,3 százalékos recessziót jósol.

 

Az áprilisban felére zsugorodó ipari termelés ad munkát egymillió munkavállalónak az országban, elálltak a megrendelések, több helyen a gyártás. Egymillió munkahely majdnem ugyanennyi háztartást jelent, amelynek a fogyasztása és a megtakarításai is csökkenni kezdtek, kiadásai pedig nőni.

 

A fizetéseket több helyen hatvan százalékra csökkentették a válság miatt. Ilyen széles körben tapasztalt ennyire mély bérproblémára nem nagyon volt még példa Szlovákia történetében. De, egy kis szerencsével nem is lesz tartós. A szakértők a jövő évre a bérek 8 százalékos növekedését prognosztizálják, igaz, a ledolgozott órák számának is emelkednie kell majd.

 

Idén az árak várhatóan 1,9 százalékkal fognak emelkedni, az NBS szakértői szerint jövőre ez nagyjából a felére esik vissza. Az előrejelzés azonban könnyen változhat, a sokféle termék árába beépülő üzemanyagárak épp most kezdik magukat visszatornázni a járvány előtti szintre.

 

A munkanélküliség várhatóan 7,4 százalékra fog emelkedni, ami tovább csökkenti a háztartások fogyasztását és vásárlóerejét.

 

És mindennek tetejében a belföldön meghozott döntésektől csak töredékében függ majd a talpra állás, helyette a Németországhoz és Csehországhoz hasonló főbb kereskedelmi partnerek erőnléte lesz a meghatározó. Ilyen válsághelyzetekben üt vissza drasztikusan az, hogy egyetlen ipari ágazatra épül gazdasági teljesítőképesség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket