Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Kevesebb könyvelőt és több informatikust akar foglalkoztatni a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská Sporiteľňa), ezért digitális átszervezésre készül. Ennek keretében pedig elbocsátásokra is sor kerül – derül ki a Hospodárske Noviny internetes kiadásának cikkéből.

 

Még az idén legalább 100 alkalmazottjától válik a bank, jövőre pedig újabb elbocsátások is lesznek. Tavaly a SLSP 4096 embernek adott munkát. A mostani leépítések elsősorban a pozsonyi központot érintik.

 

A pénzintézet így próbál reagálni a koronavírus, a hosszú ideje rendkívül alacsony kamatok és a bankadó kihívására. A változásokban a központi szerepet a szolgáltatások informatikai automatizációja kapja – vagyis kevesebb könyvelőre és több IT-szakemberre van szüksége.

 hirdetes_810x300  

 

Kedd este a SLSPS a HN értesüléseit nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

 

A karcsúsítás bizonyos mértékben a bankfiókokat is érinteni fogja. A központ ösztönözni fogja őket, hogy változtassanak az üzletpolitikán: az ügyfelek ne készpénzt felvenni vagy számlát befizetni menjenek a bankba, a banki alkalmazottak pedig nem készpénzzel, hanem pénzügyi tanácsadással foglalkozzanak.

 

Általánosságban kijelenthető, hogy minden szlovákiai bank ebbe  az irányba halad, és szolgáltatásaik informatikai fejlesztésével idővel újabb alkalmazottakat fognak elbocsátani, sőt, bankfiókokat fognak bezárni.

 

A HN közlése szerint a SLSP a jelenlegi csaknem 300 bankfiókját 230-ra csökkentené idővel, és a bizonyos beruházásokat teljesen leállított. Ettől jelentős megtakarítás remélnek, amire szükségük is lesz – a bank nyeresége az első negyedévben 45 százalékkal csökkent. A legnagyobb problémát az alacsony kamatok okozzák, de az előző kormány által duplájára emelt bankadó sem elhanyagolható tétel.

 

A SLSP Szlovákia legrégebbi és legnagyobb bankja. A Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint a SLSP birtokolja a szlovákiai lakáshitelek 26,4 százalékát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.