Nyitókép forrása: openiazoch.sk

 

A Pénzügyminisztérium elemzői legfrissebb előrejelzésükben a korábbinál is rosszabb forgatókönyvet vázolnak fel. A múlt hónapban várt 7,2 százalékos visszaesés helyett már 9,8 százalékos recessziót jósolnak.

 

„Arra számítunk, hogy a második negyedévben a gazdaság teljesítménye padlót fog, mivel az ipar és az építőipar után a háztartások fogyasztása is megtorpan. A legnagyobb keresletcsökkenést az étkeztetési és lakhatási szektorok fogják elszenvedni”

 

fogalmaznak a Pénzügypolitikai Intézet (IFP) elemzői a minisztérium prognózisában.

 

 hirdetes_300x300  

A második negyedév végéig még van hátra néhány nap, így átfogó adatok még nincsenek, de jól közeltíhető értékek már rendelkezésre állnak a e-kasszákból, az áramfogyasztás alakulásából és a SkyToll közúti forgalmat érintő adataiból.

 

Tízezrek vesztik áll állásukat

 

Az előrejelzés szerint idén jelentősen emelkedik majd a munkanélküliségi ráta, a koronavírus-járvány okozta krízis 110 ezer álláshelyet darálna be, a bértámogatási rendszer és az állami gazdaságélénkítő intézkedések várhatóan 35 ezer munkahelyet mentenek majd meg. Az állástalanság aránya várhatóan éves szinten 8,2 százalékos lesz (a friss adatok szerint májusban már 7,2 százalékon jártunk).

 

Az egyetlen ágazatnak (ipar és autógyártás) kiszolgáltatott egyébként is szélsőségesen exportfüggő szlovák gazdaságot egyértelműen a külkereskedelem megzuhanása vetette vissza. A pénzügyesek szerint az export 19,1 százalékkal csökken idén.

 

Megrendül a háztartások vásárlóereje is

 

És ha ez nem lenne elég, a belső fogyasztás is lecsökken, legalább 7 százalékkal, bár a kormány 2,2 százalékkal növelné kiadásait (ami szintén a belső fogyasztást erősíti).

 

A következő évek gazdasági teljesítménye az állam tevékenységétől nagyban függni fog. Az előrejelzés szerint 2021-ben 7,6 százalékkal fog bővülni a gazdaság (ennek ellenére évekig tart, míg a járvány előtti állapotra sikerül visszadolgoznunk magunkat), de rá egy évére a takarékossági intézkedések miatt megint 1,8 százalékos recesszió várható.

 

Az előrejelzés nem számol a koronavírus második hullámával.

 

Forrása: Facebook.com/Institút financnej politiky

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!