Nyitókép forrás: hnonline.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes ma dél után bejelentette a vállalkozói környezetet jelentős javítását több mint 100 felesleges bürokratikus teher eltörlésén keresztül. A javaslatot a kormány elfogadta. A parlament gyorsított eljárásban dönt majd róla, hogy ne csak ősszel vagy télen kerüljön ténylegesen bevezetésre. 

 

A tájékoztató elején Igor Matovič hangsúlyozta, hogy a gazdaság mai állapotában, a koronaválság idején létfontosságú, hogy a vállalkozók számára olyan feltételeket hozzanak létre, hogy megérje számukra munkahelyeket teremteni. a kormányfő szerint a kormány által elfogadott intézkedéscsomag segít majd újraindítani a járvány miatt megroppant gazdaságot.

 

Azt is elmondta, hogy olyan törvények és jogszabályok megszüntetéséről van szó, amelyek feleslegesen szigorúak voltak, még az EU intézkedéseihez képest is.

 hirdetes_810x300  

 

„Egy sor olyan jogszabály van hatályban, amelyek jelentősen akadályozzák az új munkahelyek létrejöttét, másképp fogalmazva, ezek amiatt a korlátozások miatt nem jön létre elég munkahely és az emberek munka nélkül maradnak. Vagy épp nem jön létre megfelelő verseny a munkapiacon, ami garantálná az emberek fizetésének növekedését. Mert így lehet elérni a bérnövekedést – nem törvénnyel, rendelettel, hanem azzal, ha minőségi és jó vállalkozói környezetet alakítunk ki”

 

fogalmazott a kormányfő.

 

A legszebb nap az adóreform óta

 

Richard Sulík gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a szlovák vállalkozók számára a mai nap lehet a legszebb a 2004-es adóreform bevezetése óta. Elmondta, hogy a javaslatot még meg kell vitatnia a parlamentnek is. A koalíció megpróbál ellenzéki képviselőket is meggyőzni a javaslat támogatásáról.

 

Sulík elmondta, hogy 113 jogszabályt módosítanak vagy törölnek el. Köszönetet mondott a minisztereknek a közreműködésért, külön kiemelte Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi minisztert és Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztert.

 

Sulík előrebocsátotta, hogy ősszel újabb bürokratikus könnyítések következnek. Megjegyezte, hogy Fico első kormánya azt tűzte ki célul, hogy 15 hellyel feljebb hozza Szlovákiát a versenyképességi listán, ehelyett 15 hellyel rosszabb pozícióba menedzselte.

 

Néhány példa

 

Ján Oravec gazdasági államtitkár kijelentette, hogy a mostani intézkedés „a vállalkozói környezet legmasszívabb javítását” jelenti az elmúlt húsz évben.

 

A Gazdasági Minisztérium hivatalos facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint összesen 114 intézkedéssel fognak segíteni a vállalkozók bürokratikus terheinek csökkentésében. Ezek között szerepel:

 

  • átlátható törvényalkotás – az adó- és járuléktörvényeket évente csak egyszer lehet majd változtatni (kiszámíthatóbb adózás);
  • az alkalmazottak választhatnak: ebédjegyeket vagy pénzt kérnek;
  • eltörlik a bankadó;
  • bevezetik a „második esély” intézményét, ha a Kereskedelmi Felügyelet csak apróbb hiányosságokat állapít meg, nem ad rögtön bírságot, hanem hagy időt a hiányosság eltávolítására.
  • A jelenlegi négymillió euró helyett a nyolcmilliónál nagyobb forgalmat bonyolító cégeknek lesz csak kötelező az éves pénzügyi audit.

 

Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter szintén elmondta, hogy az intézkedések az állami költségvetés tekintetében pozitív hatással bírnak majd és üdvözölte a vállalkozói környezet javára tervezett változtatásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.