Az elmúlt napokban egyre gyakoribbá váló furcsa földvásárlásokra hívja fel a Szlovák Agrárkamara a figyelmet. A  földtulajdonosok könnyen nem beazonosítható vásárlók kezébe juttathatják termőföldjeiket, ha bedőlnek a különböző társaságok vásárlási ajánlatainak.

 

 

A Körkép.sk birtokába jutott  levélben az Agrárkamara arra figyelmeztet, hogy újonnan létrehozott, aktív földművelési tapasztalatokkal nem rendelkező társaságok keresik fel a földtulajdonosokat. Vételi ajánlatot tesznek a termőföldekre, ráadásul az sem akadály, ha a föld bérbe van adva.

 

 hirdetes_400x285  

Az ügyeskedő vállalatok azt ígérik, mindent elintéznek, elég, ha a tulajdonos aláírja az adásvételi szerződést. Hogy milyen további céljai vannak és milyen anyagi háttérrel rendelkeznek, egyelőre nem tudni biztosan.

 

„Földvásárlási szándékuk nem egyértelmű, anyagi hátterük nem ismert, nem tudni, hogy ki/kik, vagy milyen csoportok állnak mögöttük. Nem beszélnek nyíltan a megvásárolt földterületek használatával kapcsolatos jövőbeni terveikről. Céljuk csak a tulajdonosi jogviszony megszerzése”

 

– áll a levélben.

 

 

A termőföld azé, aki aktívan megműveli és az ott termelt zöldséggel, gyümölccsel, gabonával, egyéb terményekkel az ország élelmiszeripari önellátottságának mértékét növeli. Szlovákia mezőgazdasági területének nagysága behatárolt, és nem növelhető. A termőföldnek a mezőgazdászokat kell szolgálnia, hiszen ők gondoskodnak róla és képesek minőségi élelmiszert előállítani, nem pedig az ügyeskedőket, akik akár külföldiek is lehetnek.

 

 

 

Az Agrárkamara arra kéri a földtulajdonosokat, hogy ha már felmerül a termőföld eladása, akkor lehetőség szerint megbízható vásárlóknak adják el földjeiket.

 

Az Agrárkamara levele

 

Laky Erzsébet/aksds.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.