Nyitókép: Euronews

 

A határok megnyitása után is folytatják a tömeges járattörléseket a légitársaságok. Az elmúlt hetekben gyakran fordult elő, hogy az eladott jegyeket napokon belül törölték. A belga fogyasztóvédelmi hatóság naponta több tucatnyi panaszt kap. Szerintük a légitársaságok így próbálnak pénzhez jutni a működésük fenntartásához.

 

„Két dolgot világosan kell látni. Egyrészt nagyon alacsonyak az árak, aztán törlik a járatot. A másik dolog az, ha ha próbáljuk átfoglalni a járatot, akkor már 50-100 szoros árakat látunk. Vagyis ezzel a stratégiával próbálnak pénzt szerezni a cégek”

 

– mondta egy fogyasztóvédő, Jean-Philippe Ducart.

Az Euronews több légitársaságot is megkeresett. Egyikük, a TUI azt közölte, nem kereskedelmi érdekből törölnek járatokat, hanem azt próbálják elkerülni, hogy szinte üres gépekkel repüljenek.

  hirdetes_300x300   

 

„Mindenképpen visszafizetjük a törölt jegyek árát, vagyis a pénz nem sokáig marad a számlánkon”

 

– mondta a TUI szóvivője, Piet Demeyere.

 

A Brussels Airlines szerint a kereslet hiánya miatt töröltek néhány járatot, de ezek azonos átfoglalhatóak. Az Európai Bizottság is sok panaszt kap a karantén-időszak utáni foglalások ügyében. Az igazságügyi biztos azt mondta, pert fontolgatnak a légitársaságoknak falazó tagállamok ellen.

 

„A vásárlónak joga van visszatérítést vagy utalványt kérni. Már készülünk a kötelezettségszegési eljárásokra és ha szükség van rá, a bíróság elé visszük az ügyet néhány tagállammal szemben, akik figyelmen kívül hagyták az uniós jogot”

 

– mondta az unió igazságügyi biztosa, Didier Reynders.

 

A bizottság a válság kezdetén lazított a járattörlések szabályain, hogy így segítsék a légitársaságokat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!