Nyitókép forrása: bna.bh

 

Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa még sötétebb jövőt fest az EU és Szlovákia gazdaságára nézve is. Az Eurozóna is nagyobbat bukhat idén, mint azt korábban feltételezték.

 

Az Eurtópai Bizottság számai szerint a 19 tagú eurozóna GDP-je 8,7 százalékkal esik vissza idén a koronavírus-járvány okozta válság hatására. Ez egy százalékponttal nagyobb recesszió, mint amit májusban jósoltak.

 

A mély recessziót azonban már jövőre meredek emelkedés válthatja fel a bizottság szerint, amely 6,1 százalékos bővülést jósol 2021-re.

 hirdetes_810x300  

 

Az egész EU valamivel kisebb mértékben zuhan meg idén, 8,3 százalékkal – vagyis a nem eurót használó országok javítják az EU gazdasági mutatóit. Jövőre 5,3 százalékos emelkedést helyeztek kilátásba.

 

A Bizottság azt feltételezi, hogy az EU már túl van a gazdasági hanyatlás nehezén, vagyis katasztrofális első, és a pusztító második félév után már javulás állhat be a gazdaság menetébe. Az uniós tisztviselők szerint azonban a gazdasági hanyatlás mértéke a koronavírus-járvány esetleges második hulláma miatt nagy szükség lesz az EU „Új Generáció” névre hallgató gigászi mentőcsomagjára (a 750 milliárdos keret elosztásáról egyelőre még nincs megállapodás).

 

Szlovákia is mélyebb válságra számíthat

 

Szlovákia esetében is borúlátóbb adatokat közölt a Bizottság. Míg májusban kevesebb, mint 7 százalékos recessziót jósolt, a második negyedév után már úgy véli, hogy a szlovák GDP idén 9 százalékkal fog zsugorodni, ami rosszabb, mint az uniós és az eurozónás érték is.

 

A kilenc százalékos GDP-csökkenéssel Szlovákia az EU hatodik legrosszabb gazdasági kilátásával rendelkezik. Ennek ellenére hallhattunk már rosszabb számokat. A Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet 9,8 százalékos, a Szlovák Nemzeti Bank 10,3 százalékos válságot jelzett előre.

 

Az Európai Bizottság szerint a jövő évben a gazdasági teljesítmény pozitívba fordul, és Szlovákia 7,4 százalékos bővülést fog majd elérni – ám ennek ellenére évekbe fog telni a koronavírus előtti állapot elérése.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.