Nyitókép: itinari.com

 

A szlovákiai polgárok elsősorban az alacsony árak és a kedvező árfolyamok miatt járnak bevásárolni a szomszédos országokba.

 

Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője szerint ez a trend azonban nem jelent jót a hazai gazdaságnak.

 

 hirdetes_400x285  

„Azt a pénzt, amit Szlovákiában megkeresünk, az országunk határain túl költjük el. Ez nemcsak a hazai kereskedők bevételein mutatkozik meg negatívan, hanem az államkassza feltöltésénél is“

 

– konstatálta az elemző.

 

A minőségi termékeket Ausztriában szerzik be

 

A hazai polgárokat elsősorban az alacsony árak vonzzák Lengyelországba, Magyarországra és Csehországba. Például az élelmiszer és az alkoholmentes italok Lengyelországban átlagosan 26,9%-kal olcsóbbak, mint nálunk.

 

Ezenkívül az alkoholt 8,6%-kal, a ruhát és a cipőt pedig 9,5%-kal olcsóbban tudjuk beszerezni Lengyelországban. Csehországban az élelmiszer átlagosan 11,6%-kal olcsóbb, mint a hazai boltokban.

 

Magyarországon körülbelül 10%-kal olcsóbban tudunk bevásárolni, mint Szlovákiában, emellett a ruhát és a cipőt 15,3%-kal olcsóbban tudjuk megvásárolni. A szomszédos országok közül egyértelműen Ausztria a legdrágább.

 

Sadovská szerint a szlovákiai polgárok a minőségi árura hivatkozva vásárolnak Ausztriában.

 

A járvány miatt sokaknak otthon kellett vásárolniuk

 

A szomszédos országokban tett bevásárló körutakat nemcsak az alacsonyabb árak befolyásolják, hanem az árfolyamok alakulása is.

 

 „A szomszédos országokban történő vásárlás elsősorban akkor válik vonzóvá a szlovákiai polgárok számára, amikor az árfolyam az euróhoz képest gyengül“

 

– magyarázta Sadovská.

 

Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár megálljt parancsolt a határon túli vásárlásoknak, ezért sok hazai polgárnak, akik előszeretettel vásároltak a szomszédos országokban, otthon kellett elintéznie a bevásárlást.

 

Az elemző szerint ez a tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a járvány idején megnőtt a szuper- és hipermarketek bevétele.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.