Nyitókép forrása: autonoviny.sk

 

Eladósorba került Szlovákia egyik legnagyobb használtautó-kereskedő hálózata, az AAA Auto. A döntést a vállalat a világjárvány okozta keresletcsökkenéssel magyarázzák, illetve azzal, hogy a talpra állást miden bizonnyal nehezítené a járvány második hulláma. A hírt először a Trend gazdasági hetilap közölte.

 

A cég eladását a menedzserei az idei év legnagyobb kihívásának tekintik. Az AAA Autó 2015-től a brit-lengyel Abris Capital Partners befektetési alapítvány tulajdonában van. A megvételkor kijelentette, hogy öt éves működtetésre rendezkedik be, ami most 2020-ban le is jár.

 

Az első tárgyalások a nagy kereskedőhálózat eladásáról már januárban megkezdődtek (tehát még a járvány európai kitörése előtt), de az egyeztetések a koronavírus miatt félbeszakadtak. A cég így továbbra is eladósorban van, de a vevők nem nagyon tolonganak érte.

  hirdetes_300x300   

 

Évente több tízezer eladott gépjármű

 

A koronavírus-járvány abban is megakadályozta a vállalatot, hogy idén újabb eladási rekordot döntsön. A tervek szerint 90 ezer használtautót értékesített volna. Tavaly is jó évet zárt a vállalat, 86 ezer eladott autó mellett (+3000 az előző évhez képest) 1,2 milliárd cseh koronával (cca. 45 millió euróval) nőtt a piaci értéke 18,4 milliárd cseh koronára (cca. 700 millió euró). A teljes képhez hozzátartozik, hogy a társaság a lengyel piacon jóval markánsabbat (58 százalékos autóeladási növekedés) tudott produkálni.

 

Az AAA Autónak Szlovákiában 57 eladó és felvásárló fióktelepe van, van olyan, ahol a tavalyi évben 18 ezer vásárló fordult meg.

 

Meredeken nőnek az árak

 

A szegmens azonban kisebb árforradalmat él át. Az Autonoviny.sk cikke szerint február (a koronavírus-járvány megjelenése) óta a használtautók ára jelentősen esett az év eleji állapothoz képest. A legszigorúbb korlátozások idején 8160 euróba került átlagban egy használtautó. Mújustól aztán meredek emelkedésbe kezdett, és a múlt hónapban meghaladta a 9000 eurót.

 

A drágulást a járvány miatt átmenetileg leállított autógyártás táplálja. Kevesebb új autó van a piacon, ami felfelé hajtja a használtautók árát, ezért igen valószínű, hogy néhány hónapig marad az emelkedési pálya.

 

Az új autók esetében a szalonok ugyan nagy kedvezményekkel csábítják a vásárlókat, ám a várakozási idő és a modellek elérhetősége még korlátozott. Aki gyorsan akar gépkocsihoz jutni, többnyire a használtautó-kereskedéseknél érdeklődik.

 

Hosszútávon komoly gondok adódhatnak az ágazatban

 

Hosszú távon azonban már kevésbé derűsek a kilátások. Az EU környezetvédelmi előírásai egyre szigorúbbak, és lassan már egy új autónak is gondot jelent teljesíteni, nemhogy egy több éves gépkocsinak, amelynek még más szabályozásoknak kellett megfelelnie. A járvány előtt sok szó esett az használtautó-dömpingről.

 

A dízelbotrány kirobbanása után rohamosan szigorodó uniós előírások miatt tavaly télen a német használtautó-kereskedők amiatt panaszkodtak, hogy több mint 350 ezer dízelgépkocsival nem tudnak mit kezdeni. Mivel a német városok sorra tiltják ki ezeket a járműveket, új piacot kell nekik találni – hol máshol, mint keleten.

 

Friss adatok ugyan még nem jelentek meg, de már 2018-ban is megduplázódott az délkelet-európai piacra benyomott német használtautók mennyisége.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!