Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Most üthet csak igazán vissza, hogy az elmúlt két évtizedben a szlovák kormányok gazdaságpolitikája kimerült az autógyárak mértéktelen támogatásában. Németország az idei év második negyedévében a várttól jóval nagyobbat bukott. Mivel a globális ellátási lánc egy végtelenül kiszolgáltatott országa vagyunk, ezt mi is érezni fogjuk.

 

Már szállóigévé vált a közép-európai országok esetében emlegetett mondás, miszerint ha Németország tüsszent, mi is elkapjuk a náthát. Nagyon úgy néz ki, hogy most igazolást nyerhet a rosszmájú megjegyzés.

 

Az évszázad recessziója

 

  hirdetes_300x300   

A német gazdaság a legfrissebb adatok szerint nem kevesebb, mint 10,1 százalékkal esett vissza 2020 második negyedévében. Az új adatok nagy riadalmat keltettek a gazdasági szakértők körében, tekintve, hogy ők legfeljebb 9 százalékos mélyrepülésre számítottak.

 

„Beigazolódott, ez már az évszázad recessziója”

 

idézte a Reuters hírügnökség Andreas Scheuerlét, a DekaBank elemzőjét.

 

Ötven év nem volt ilyen lejtmenet

 

Ilyen mértékű hanyatlásra 1970-től nem volt példa, és a 10 százalékos csökkenés gyakorlatilag tíz éves visszaesést jelent a német gazdaság számára (vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy a koronavírus 10 évnyi GDP-növekedést tett semmissé). Összehasonlításképp: a 2008-as világgazdasági válság kirobbanásakor a német gazdaság 4,7 százalékot veszített teljesítményéből.

 

A koronaválság leginkább a német háztartások fogyasztását, a vállalati beruházásokat és a külkereskedelmet vágta vissza. A német kormány áfacsökkentést és családtámogatási intézkedéseket helyezett kilátásba a negatív hatások mérséklése céljából.

 

A német közgazdászok és elemzők azonban azt is hangsúlyozzák, hogy a mostani mélyvölgy nem tart sokáig, és a gazdaság hamarosan ismét emelkedőben lesz, jövőre pedig 6,4 százalékos pluszt fog produkálni.

 

Az elmúlt tíz év leggyengébb teljesítményét nyújtotta tavaly a szlovákiai ipar

 

Intő jelek Szlovákiában

 

Mivel Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, és a szlovák belföldi termelés nagy részéért is német leányvállalatok felelnek, a fenti adatok enyhén szólva is aggodalmat keltőek. Miközben a nemzetközi sajtó a német statisztikákról cikkezik, a szlovákiai Hospodárske Noviny gazdasági lap arról ír, hogy a Szlovákiában több ezer embert alkalmazó német vállalatok „megváltoztatják terveiket”.

 

Az autóiparnak lámpákat gyártó Hella vállalat három telephelyen működtet üzemet Szlovákiában. A közelmúltban 200 embert bocsátott el, és közel sem biztos, hogy itt megállnak. Újabban azonban már nem csak a leányvállalatok küzdenek anyagi nehézséggel. A Hella a német anyacége is kénytelen leépítéseket végrehajtani, ha túl akarja élni a válságot. Eddig világszerte 5500 álláshelyet számolt fel, amelytől azt reméli, hogy szavatolja számára legalább a 140 millió eurós nyereséget.

 

Természetesen nehéz időkben a cégek először a munkásokon kezdenek spórolni. Nem csak azért, mert a fizetések és az azokat terhelő járulékok valóban nagy kiadást jelentenek, hanem azért is, mert a jóval könnyebb kirúgni majd később valaki mást (vagy ugyanazt) felvenni, mint megszabadulni egy ingatlantól, a gépektől vagy visszavágni a csúcsvezetés negyedéves bónuszait (feltéve, hogy az adott vállalat nincs rászorulva a szakképzett munkaerőre, mert azokból kevés van).

 

A Hella Szlovákiában pozsonyi, báni és kocsóci (Vágújhelyi járás) telephelyén összesen 4000 embernek ad munkát. A Hella a legutóbbi gazdasági évében 14 százalékos bevételkiesést könyvelhetett el, a nyeresége pedig 60 százalékkal esett vissza.

 

Az autóipar lett az állami támogatás nagy nyertese – a Volkswagen nagyot kaszált

 

Csak részben indokolja a járvány

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem csak a koronavírus-járvány okozta a problémát a vállalatoknál, és ez különösen igaz az autóipar ágazatában. Az autóipar már jóval a COVID-19 megjelenése előtt megroppant, mikor a kereslet húsz éves minimumra süllyedt Kínában (a kínai kereslet tartotta a víz felett a 2008-ban padlóra került globális gazdaságot). Az autóipari beszállítók pedig érezve a változás szelét, már egy ideje elkezdték visszavágni költségeiket.

 

Hogy mégis a koronavírus okozta válság kapja most a főszerepet, annak egyetlen oka van: az autógyárak már a járvány előtt német típusú bértámogatási rendszert kértek az államtól (az adófizetők terhére, természetesen), de nem kapták meg. De a koronavírus-járvány első hullámának csúcsán már sikerült elérniük céljukat.

 

Gondban van a világ legnagyobb autóipari beszállítója – fájdalmas változás előtt állunk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!