Nyitókép: pxhere.com

 

A Szlovák Nemzeti Bank jelentése szerint a második negyedévben 3,6 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévhez képest. Évközi összehasonlításban 11,2 százalékos növekedést tartanak számon 2019-hez képest.

 

A lakások és családi házak árai egyaránt emelkednek az ország egész területén. Az NBS várakozásai szerint a második negyedéves adatok a járvány miatt a makrogazdasági mutatók – pl. GDP, bérek, rendelkezésre álló bevétel – csökkenését mutatják majd. Ennek következtében átmeneti jelleggel a lakáseladások mutatóinak romlása várható.

 

Az NBS adatai szerint 2020 második negyedévében négyzetméterenként átlagosan mintegy 60 euróval emelkedtek a lakásárak az első negyedévhez képest). Ezzel a lakások átlagára 1731 euró/négyzetméterre nőtt. A lakásárak növekedésének mértéke 2008 óta nem látott gyorsasággal 11,2 százalékosra emelkedett az elmúlt egy évben.

 hirdetes_300x300  

 

forrás: NARKS, NBS

 

Az NBS jelentéséből látható, hogy a legolcsóbban Besztercebánya és Nyitra megyében lehet lakáshoz/házhoz jutni. Míg előbbiben 911, utóbbiban 945 eur/négyzetméter az eladási átlagár. Ezzel szemben a fővárosban 2273 euró/négyzetméteres átlagáron tudunk lakást venni.

 

forrás: NARKS, NBS

 

A rendelkezésre álló adatok szerint egyedül Besztercebánya megyében csökkentek némileg a lakásárak a második negyedévben, eközben Kassa megyében az országos átlagot meghaladó árnövekedés tapasztalható.

 

Körkép.sk, hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!