Nyitókép forrása: mandiner.hu

 

A koronavírus-járvány jelentősen megdobta a forgalmat, mégis kongatják a vészharangot a brit Tesco-központban. A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca Magyarországon több száz álláshelyet számolhat fel.

 

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Tesco központjában drasztikus lépéseket fontolgatnak, miután a belső átvilágítás aggasztó részeredményeket hozott, amely a közép-kelet-európai üzletpolitikára is kihat. Azt rebesgetik, hogy Szlovákiában és Csehországban az üzletterek szűkítésével kell számolni, – de a kevesebb négyzetméter kevesebb munkaerőigényt is jelent.

 

Több száz álláshely van veszélyben Magyarországon

 

 hirdetes_300x300  

A BNE Intellinews régiós hírportál közlése szerint a Tesco – ami Magyarország egyik legnagyobb magánszektorbeli munkáltatója 16 ezer alkalmazottal – 700 álláshelyet szüntet meg, az alkalmazottaknak azonban egy másikat ajánlanak fel. Akárhogy is, ez a lépés lényegében leépítéseket jelent: a 7500 négyzetméteresnél nem nagyobb szupermarketek területét visszavágták, így kevesebb alkalmazottra van szükségük.

 

A tömeges elbocsátások előszobájában vagyunk tehát, és nem kizárt, hogy Szlovákia és Csehország lesz a következő. A két ország üzletstatisztikáit még csak most ellenőrzik, így végleges számok és döntések még nincsenek.

 

Lengyelországból azonban a vártnál rosszabb eredményeket hozott az átvilágítás. A nyár elején a Tesco már eldöntötte, hogy kivonul a lengyel piacról, ami nem meglepő: egy évvel korábban 62 üzletegységet zártak be, úgy tűnik, ott ez sem segített. A Magyar Nemzet szerint most a brit központban azt vizsgálják, hogy a cseh és szlovák leányvállalatok mennyire tudják megtámasztani a brit anyacéget, amelynek részvényeit a Tesco bank (az üzletlánc saját pénzintézete) húzta le ólomsúlyként az elmúlt időszakban.

 

A tavalyi számok jók voltak

 

A legutóbb lezárt üzleti év (2018/2019) adatai azt mutatták, hogy a Magyarországon 200 kiskereskedelmi egységgel rendelkező Tesco 574 milliárd forintnyi bevételt kasszírozott (1,66 milliárd euró). A lengyel Tesco tavaly 10 százalékos bevételcsökkenés után már csak 2,18 milliárdos forgalmat ért el. A szlovákiai Tesco bevételei 2 százalékkal estek vissza, de így is 1,37 milliárd forgalmat bonyolított.

 

A közép-kelet-európai leányvállalatok teljesítőképessége nyereség terén egyébként kiemelkedő volt, de – és ezt kell látni a brit központ döntése mögött – nem a konkurencia legyőzése vagy a vevőkör látványos bővülése miatt, hanem a kevésbé jövedelmező termékek kivonása és a működési költségek (főleg a bérköltségek) csökkentése okán.

 

Ősszel jöhet a hivatalos bejelentés

 

Konkrét elképzeléseket a Tesco közép-kelet-európai jövőjét illetően ősszel várhatunk. A Magyar Nemzet szerint azonban nem lehet kizárni egy pesszimista forgatókönyv megvalósulását sem Magyarországon: kivonulás helyett több hullámban megvalósuló tömeges elbocsátások jöhetnek a költségek lefaragása érdekében.

 

A koronavírus-járvánnyal nem nagyon magyarázható a pesszimista hangulat a brit központban. Az első negyedéves adatok az eladások 8 százalékos megugrását jelezték (ez nem egész 15 milliárd eurót jelent). A Yahoo Finance közlése szerint összességében alkalmazotti állománya 47 ezerrel nőtt az ugrásszerűen emelkedő forgalom miatt, és miközben az EU keleti végeiben leépítésektől tartanak, Nagy-Britanniában a munkaerő túlhajtása okoz problémát.

 

Az Európában és Ázsiában 6800 kiskereskedelmi egységgel rendelkező Tesco 1920 egységében felmondta a fertőtlenítést végző beszállítókkal a szerződést, és augusztus végétől az alkalmazottak felelőssége lesz a járványügyi előírásból fakadó higiéniai feltételek teljesítése. A dolgozók azonban úgy érzik, hátbaszúrták őket: nem elég, hogy a csúcsra járatott forgalom miatt túlterheltek, újabb felelősséget akasztanak a nyakukba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.