Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

A kőolaj világpiaci ára kezd magához térni, és a hét közepén március óta nem látott magasságba erősödött. Felhajtóerőként a szakértők többsége az amerikai készletek csökkenését jelölte meg.

 

Néhány hónappal ezelőtt az a paradox helyzet állt elő, hogy a WTI típusú kőolaj májusi határidős ügylete negatív tartományba került, vagyis egy ideig az eladónak kellett fizetnie, hogy vigyék el tőle a fekete aranyat. Az logikátlannak tűnő helyzetet az idézte elő, hogy Észak-Amerikában teljesen telítődtek a tárolókapacitások, egyszerűen nem volt hova (piaci áron) elhelyezni a kőolajat.

 

Most a helyzet kevésbé markáns fordítottja következett be. A vártnál jobban csökkent a raktáron tartott kőolaj mennyisége, ami felfelé hajtja az árat, mert a szabad kapacitás több vásárlást indukálhat. Ugyanakkor ez az árfelhajtó hatás nem túl erős, mert a piac még mindig aggódik koronavírus-járvány aktuális és esetleges következő hulláma miatt.

 hirdetes_810x300  

 

A WTI szeptemberre szóló határidős kötése közép-európai idő szerint szerda este 43 eurónál járt. Az északi tengeri Brent típusú kőolaj is drágult.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.