Nyitókép: Shutterstock

 

Az előnyös elhelyezkedés, a gazdaságilag jelentős üzemek, vállalatok és szervezetek elérhetősége, valamint a külföldi tőke beáramlása lehetővé tette, hogy gazdaságilag a Pozsonyi kerület legyen a legjelentősebb.

 

Ennek köszönhetően az átlag bruttó havi béreket tekintve is a Pozsonyi kerület tartja az elsőséget.

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Statisztikai Hivatal szlovákiai bérstruktúrájának elemzéséből kiderült, hogy tavaly Szlovákiában az átlag bruttó bér 1 262 euró volt.

 

A regionális osztályozást tekintve a Pozsonyi kerület érte el a legmagasabb átlagos havi bruttó bért, mégpedig 1 641 eurót.

 

A második legmagasabb átlagos havi bruttó bérrel, 1 197 euróval a Nagyszombati kerület rendelkezik.

 

Ezeken a kerületeken kívül viszonylag magas átlagbérért dolgoztak a Trencséni (1 180 euró), a Zsolnai (1 174 euró), valamint a Kassai kerület (1 168 euró) alkalmazottai is.

 

A legalacsonyabb átlag havi bruttó bért, 1 024 eurót az Eperjesi kerületben dolgozó alkalmazottak vitték haza.

 

„Míg a Pozsonyi kerületben az alkalmazottak felének a bére magasabb volt 1 264 eurónál, addig a legalacsonyabb átlagbérrel rendelkező kerületben ez az összeg 394 euróval kevesebb volt“

 

– számították ki a statisztikusok.

 

A kerületek közti fizetésbeli különbségek a Pozsonyi kerületben voltak a legmagasabbak, viszont a Kassai kerületben is magas különbségeket regisztráltak – itt az alkalmazottak 10%-nak alacsonyabb volt a fizetése 557 eurónál, a 10%-uknak viszont magasabb volt a fizetése 1 825 eurónál. A legkisebb fizetésbeli különbség a Trencséni kerületben volt.

 

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!