Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Európában egyre több helyen beszélnek arról, hogy megszüntetik vagy legalábbis átdolgozzák a koronavírus-járvány miatt bajba jutott munkavállalóknak nyújtott támogatásokat. Ezzel párhuzamosan azonban egyre aggasztóbb trend kezd körvonalazódni.

 

A Bloomberg hírügynökség összefoglalója szerint az adósságcsapda-hullám ráadásul nem is elsősorban szegényebb uniós tagállamokat érinti, hanem a németeket és az osztrákokat is, amelyek egyébként megatakarításokban jobban álló nemzeteknek számítanak.

 

Az elmúlt hetekben meredek emelkedésbe kezdett azok száma, akik adósságtanácsadókhoz fordulnak anyagi problémáik miatt. A Bloomberg által megszólított osztrák szakértő 40 százalékos emelkedést jósol őszre.

 hirdetes_300x300  

 

Nincsenek tartalékok

 

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ha a nagy megtakarításokkal rendelkező országok polgárai körében nő az adósságcsapadék veszélye, akkor bizony a többi háztartás sem lehet nagyon jobb helyzetben. A gazdasági hatás kettős: egyrészt, csökken a vásárlóerő tehát meggyengül a belső kereslet, illetve nő a rossz besorolású hitelek nagysága, ami aláássa a bankrendszert és nehezíti a gazdaság emelkedő pályára történő állítását.

 

Érdemes kiemelni, hogy a szlovákiai háztartások Európa legeladósodottabbjai közé tartoznak.

 

Becslések szerint az Európai Unió háztartásainak nagyjából 10 százaléka küzd anyagi gondokkal, ami esetünkben azt jelzi, hogy fogytán van a rendelkezésre álló jövedelem, miközben nincs tartaléka vagy már felélte azokat.

 

Nyugat-Európa alatt is rezeg a léc

 

A brüsszel Bruegel agytröszt tanulmánya szerint a háztartások egyharmada a válság előtt még úgy nyilatkozott, képes lenne kifizetni egy váratlan kiadást. De már akkor is látni lehetett, hogy főleg délen, „pénzügyi szempontból törékeny” háztartások találhatók (a déli országokra koronavírus-járvány nélkül is magas munkanélküliség, gyenge bankrendszer és eladósodottság volt jellemző – a szerk. megj.).

 

A Resolution Foundation jelentése úgy becsüli, hogy a brit háztartások 44 százaléka három hónapig sem húzná, ha elveszítenék fő bevételi forrásukat.

 

A bértámogatásokkal a munkanélküliségi ráták ugyan kevésbé emelkedtek Európában, ám több tagállam saját adósságrátája miatt aggódva most fokozatosan felszámolná a járvány miatt támogatási rendszert.

 

A dolog érdekessége, hogy a legkiszolgáltatottabb rétegek a dolgozó nők, a bevándorlók és a fiatalok (25 év alatt), de a személyes anyagi csőd veszélye az alacsony jövedelműeket nagyjából ugyanannyira érinti, mint a magas (de nem a legnagyobb) jövedelmű vállalkozókat – mivel a kis- és közép-vállalkozói réteg fokozottan ki van téve a válság hatásainak.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!