Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

A koronavírus-járvány okozta válság megterhelte a szlovákiai lakosság pénzügyi tartalékait is. Míg a válság elején csak a háztartások 16 százalékának volt egy hónapnyinál kevesebb időre elegendő pénzügyi tartaléka, addig napjainkban már 21 százalékra nőtt az ilyen háztartások aránya. A járvány fényében a polgárok 84 százaléka szeretne nagyobb pénzügyi tartalékot felhalmozni, 72 százaléknyian pedig fontolgatják, hogy több bevételi forrást keressenek. Mindez a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) kedden nyilvánosságra hozott felméréséből derül ki.

 

A SLSP egyik munkatársa, Michal Orlovský értékelése szerint

 

az anyagilag megfelelően bebiztosított embereknek 3-6 havi bevétele van félretéve, rendelkezik biztosítással az előre nem látható helyzetekre való tekintettel, vagyonát pedig védi az inflációtól és előrelátóan készül a nyugdíjas éveire.

 

Orlovský szerint az elmúlt hónapok igazolták, hogy akik a fentiek szerint tartalékolnak és járnak el, könnyebben vészelték át a válságos időszakot.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovák polgárok 78 százalékának a fizetés jelenti a fő jövedelemforrást. A felmérés szerint a járvány után csökken a rendszeres fizetéstől függők aránya, mégpedig 72 százalékra, miközben az állami juttatások (pl. segélyek, anyasági támogatás, stb.) a polgárok 27 százaléka számára lesz a fő bevételi forrás. Ez utóbbi a járvány előtt négy százalékkal kevesebb volt.

 

Csökkent azon személyek száma, akik úgy nyilatkoztak, hogy több, vagy valamivel több pénzük van, mint amire feltétlenül szükségük van. Míg a járvány előtt a megkérdezettek 50 százaléka nyilatkozott pozitívan, addig jelenleg már csak 46 százalék mondja, hogy még mindig több a pénze, mint amire szüksége van.

 

A felmérés szerint 10-ből 7 ember legalább egyszer életében megélte, hogy üres volt a pénztárcája. A többség – 58 százalék – a nehezebb időkben aktív és azon gondolkozik, hogy miként kereshetne újra pénzt. A fennmaradó 42 százalék inkább kivárja, hogy mikor lesz újra pénze.

 

Arra a kérdésre, hogy mennyi az elég, az egyes korcsoportok eltérő választ adtak. A húszas éveikben járóknak 1000 euró havonta több, mint elég, a harmincasoknak legalább 2000 euróra lenne szükségük, a 40 év felettieknek fokozatosan csökkennek az elvárásai, míg néhány, az ötvenes éveit taposó megkérdezett havi 900 euróval is boldog lenne.

 

A SLSP május elején, 1022, 15 és 60 év közötti megkérdezett részvételével készítette el a felmérést

 

forrás: SLSP

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

A magyar munkavállalók mindössze felének van 2 hónapra elegendő tartaléka, míg a mostanában munka nélkül maradtak átlagosan 3 hónapra tartalékoltak be – derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián kedden közölt felméréséből.

 

Az anyagi tartalékok jelentőségét azért emelték ki, mert a munkavállalók csaknem harmadát érintette a járványhoz kapcsolódó valamilyen típusú jövedelemcsökkenés. A visszajelzések szerint 10 százalék vesztette el a munkáját, 8 százalék csak részmunkaidőben dolgozhat, 11 százalék több
feladatot kénytelen végezni a leépítések miatt, és a legkedvezőbb helyzetűek is legfeljebb 5 hónapot vészelnének át bevétel nélkül – írták.

 

Mindezek következtében felértékelődik a külső segítség igénybevételének lehetősége. Erre a nehezebben átvészelhető időszakokban az emberek 57 százaléka számíthat, elsősorban a családjától. Hitelfedezeti, vagy jövedelembiztosítása 17 százaléknak van. A tavalyi májushoz képest az ideiben munkanélküliség miatt megduplázódott a kárbejelentések száma, a harmadik negyedévben pedig akár a négyszeresére is nőhet – mondta a közlemény szerint Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif magyarországi vezérigazgatója.

 

A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014 óta készíti el a munkaerőpiaci felmérést 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet – olvasható a közleményben.

 

teraz.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!