Nyitókép: pchere.com

 

Jövő év februárjától egy doboz cigaretta ára 40 centtel, 2023-tól pedig további 20 centtel drágul majd. Legalábbis ezzel számol a pénzügyminisztérium az általa tárcaközi egyeztetésre benyújtott törvénymódosító javaslata.

 

A minisztérium emlékeztet, hogy a kormány elkötelezte magát amellett, hogy a negatív externáliák miatt növeli a fogyasztási adó részarányát, valamint a tárca folytatja az ún. Adónaptár mechanizmusát.

 

Mi az externália?

Egy gazdasági szereplő tevékenysége következtében felmerülő káros vagy előnyös, nem szántszándékkal okozott hatás, amely piaci ellentételezés nélkül befolyásolja egy másik gazdasági szereplő helyzetét.

 

A törvénymódosítás hatására jövőre az állam 103,7 millió euróval, 2022-ben 140,9 millió euróval, 2023-ban pedig 195,1 millió euróval növelné adóbevételeit.

 hirdetes_300x300  

 

fotó: dennikn.sk

 

A tárca szerint az adókulcs növelésével a többi EU-tagország árfolyam-politikájának változására reflektálnak, egyúttal közelítenek az elfogadható egyensúly biztosításához az adóbevételek és a közegészségügy céljai között.

 

A módosítás nem kerüli el a füst nélküli dohánytermékek (BTV) adózását sem. Ezek esetében a minisztérium szerint jelenleg 76,70 euró/kilogramm a jelenlegi fogyasztási adó kulcsa, ami a termék teljes árának 13 százalék, tehát 46 centet tesz ki. A BTV-ben a dohány tartalma ugyanakkor csak a fele, mint a cigaretták esetében.

 

forrás: dennikn.sk

 

A törvény kitér a jövedéki adó megváltozását követően a még régi adóval terhelt cigaretták forgalmazására is. Eszerint az adóváltozás után két hónapig lehetnek forgalomban a korábbi adókulccsal árazott dohánytermékek. Ha 2021. január végével változik meg a dohánytermékek jövedéki adója, akkor a ugyanezen év március végéig lehet árusítani a régi árakon a dohánytermékeket.

 

Fontos változás lesz, hogy szigorítják a külföldről behozott dohánytermékekre vonatkozó szabályokat. Az EU irányelveinek megfelelően Szlovákia is bevezeti a szállítmányozott áru elektronikus nyilvántartását. Míg eddig a dokumentáció papíralapú volt, a változtatások után minden elektronikusan fog történni, amihez bármelyik vámhivatal könnyedén hozzáférhet.

 

Körkép.sk, TA3.com, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.