Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az Egyesült Királyság bukta a legnagyobbat a koronavíruson Európában. Legalábbis ezt mutatják a második negyedéves adatok, amelyek a britekre nézve nem csak megrendítően siralmasak, de egyúttal a technikai recessziót is igazolták.

 

A második negyedévben 20,4 százalékkal esett vissza a brit gazdaság, ami a legsúlyosabb mínusz, amit a szigetország 1955 óta elszenvedett, és rosszabb, mint az Egyesült Államok statisztikája.

 

Mivel már két egymást követő negyedév adatai is pirosbetűsek, a britek hivatalosan is recesszióban süllyedtek, amire 2009 óta nem volt példa. A rossz hírekre egy keddi adat még ráerősített, amely arról szólt, hogy a koronavírus okozta válság miatt százezrek vesztették el állásukat.

 hirdetes_400x285  

 

Hosszú volt a reakcióidő, itt a böjtje

 

A legtöbben úgy gondolják, hogy a briteknek épp azért kell ilyen nagy károkat elszenvedniük, mert a többi európai országnál lassabban reagáltak a járványra. Ez egyébként visszatükröződik a halálozási statisztikákon is, ami szintén a legrosszabb Európában. A hosszú reakcióidő és a későn jövő korlátozások a kórházakban és a szociális intézményekben tovább erősítette a járványt.

 

A helyzet elég kilátástalannak tűnik. A Bloomberg közlése szerint bár a brit gazdaság júniusban példátlanul nagyot ugrott (8,7 százalékot), a pénzforgalmi adatok és az áramfogyasztás alacsony mértéke arra utalnak, hogy a brit gazdaság elérhető tűrőképessége határát.

 

Ismét lokális járványgócok alakultak ki, amely növeli a korlátozások bevezetése miatt aggodalmakat így csökkenti a fogyasztást. Az állam bejelentette a bértámogatások fokozatos leállítását, és ha nem sikerül az év végéig megállapodni az EU-val, a külkereskedelmet emelt szintű vámok fogják sújtani.

 

Sok-sok mínusz

 

Csak az építőiparban 35 százalékos mínuszt produkált a járvány, a szolgáltatások ágazata ötödével esett vissza, az ipar 17 százalékos mínuszban volt a második negyedben, és ezeket az értékeket a júniusi meredek emelkedés statisztikái sem tudják egykönnyen kozmetikázni. Főleg azért nem, mert a pangás minden szektorban jelentkezett: az állami beruházások 14 százalékkal estek vissza, a magánberuházások pedig egészen elképesztő mértékű 31,4 százalékkal csökkentek.

 

Az óránkénti munkatermelékenység szintén példátlan módon 2,5 százalékkal zsugorodott. A vendéglátóipar háromnegyede egy időre teljesen eltűnt, a bérek pedig 2008 óta nem látott mértékben csökkentek.

 

A munkanélküliség meredek emelkedésbe kezd, ahogy az állam megvonja a bértámogatást a cégektől. Márciushoz képest 730 ezer munkással kevesebb vehet részt a programban, ezek jelentős része biztosan nem tud még munkába állni.

 

A britek mélyzuhanása a G8-a tekintetében is a legsúlyosabbnak számít. A francia GDP 13,8, az olasz 12,4, a német 10,1, a kanadai 12, a japán 7,6 és az amerikai 9,5 százalékkal esett vissza. A britek messze verik a mezőnyt. A pénzügyminiszter szerint a szigetország súlyos érintettsége a gazdaság szerkezetével van összefüggésben: túlságosan függ a belső fogyasztástól, a szórakozással és vásárlással összekapcsolt pénzköltéstől. És mivel az ezt lehetővé tevő üzleteket három hónapra bezárták a járvány miatt, a hatás nem maradhatott el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!