Nyitókép: marketing4ecommerce.net

 

A világ szupergazdagjai számára igencsak sikeres volt az elmúlt hét nap. Az ötszáz leggazdagabb összvagyona ezen a héten 209 milliárd dollárral emelkedett.

 

Közülük is a legjobb napjai az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak voltak, akinek az összvagyona immár az eddig elképzelhetetlennek tűnt 200 milliárd dolláros álomhatárt is meghaladta. Rajta kívül az ismert üzletember, Elon Musk is átlépett egy álomhatárt, mégpedig a 100 milliárd dolláros összvagyont, aki főleg a Tesla részvények árának növelésének örülhet.

 

Kettőjükön kívül még a Facebook-alapító Mark Zuckerbert és Bill Gates rendelkezik több, mint 100 milliárd dollárral. A Bloomberg szerint négyük összvagyona eléri az 540 milliárd dollárt.

 hirdetes_810x300  

 

A világ gazdagjainak további gazdagodása a részvénypiaci mozgásoknak, azon belül is a technológiai részvények áremelkedésének köszönhető. Az amerikai részvények pénteken új csúcsot döntöttek, a befektetők ugyanis bíznak a FED inflációs politikájában.

 

Musk vagyona csak idén 76,1 milliárd dollárral emelkedett. De még őt is lenyomta Bezos, aki 2020-ban 84,9 milliárd dollárral lett gazdagabb. 2017 óta, amikor először érte el a 100 milliárd dollárt, vagyona megduplázódott. Mindez annak ellenére, hogy válása után az Amazon részvényeinek 25 százalékát feleségének kellett adnia.

 

A szupergazdagok vagyonosodása merő ellentétben áll a világgazdaság állapotával. A gazdasági növekedés a koronavírus-járvány miatt meredeken visszaesett, a gazdasági problémák az egyes országoknak, vállalatoknak és a kisembereknek is komoly gondot okoznak.

 

„Vitán felüli, hogy a járvány rövid és középtávon is növeli a gazdagok és a szegények közti különbséget,” nyilatkozta a new-yorki városi egyetem professzora, Miles Corak.

 

Az idei évben a világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 15 százalékkal, 871 milliárd dollárral nőtt.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.