Nyitókép forrása: cath.ch

 

Szlovákia történetében először csökkent a nemzetgazdasági nominális átlagbér. A második negyedévben 1088 euró volt, ami a tavalyi év azonos időszakával egybevetve 1,2 százalékos csökkenést jelent. Abszolút számokban a tavalyi 1101 euróról 13 euróval csökkent 1088 euróra. Legalábbis ezt mutatják  a statisztikai hivatal friss adatai.

 

A reálbérek még ennél is nagyobb mértékben estek vissza. Az inflációval és szezonális hatásokkal kiigazított átlagos reálbér az első negyedévhez képest 4,9 százalékkal csökkent.

 

A legmagasabb átlagbért a pénzügyi-biztosítási ágazatban mérték a statisztikusok (2054 euró). Az információs-kommunikációs szektor 1918 euróval a második legmagasabb átlagbért produkálta. A harmadik helyen a villanyáram-, gáz- és távhőszolgáltatás ágazata van (1864 euró).

 hirdetes_300x300  

 

A legrosszabb átlagos fizetés a védéglátóiparban (550 euró), az egyéb besorolású szektorban (677 euró) és az építőiparban van (732 euró).

 

Ráadásul a legrosszabbul fizetett szektorban zuhant legnagyobb mértékben a nominálbér. A vendéglátóiparban egy év alatt 16,3 százalékkal esett vissza, a művészeti-, szórakoztató- és rekreációs szektorban 8,4 százalékkal.

 

Az átlagos nominálbér eloszlása régiók szerint továbbra is mély megosztottságot mutat. Pozsonyban 1366 euró volt a második negyedben, míg Eperjes megyében 823, Kassa megyében 1017 eurót ért csak el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.