Nyitókép: danovecentrum.sk

 

A vállalkozók számára drágulhat a személygépkocsik, motorkerékpárok, négykerekűek utáni gépjárműadó (az ún. útadó, szlovákul daň z motorových vozidiel) mértéke. A pénzügyminisztérium szerint túl alacsonyak. A fuvarozók ellenben kevesebbet fizethetnek.

 

Minél drágább az adott szolgálati autó, annál több gépjárműadót kell utána fizetni. A pénzügyi tárca nyáron kidolgozott törvénytervezete növelné a luxusautók adózását.

 

A változás csak a vállalkozókra vonatkozna. A fizikai személyek ugyanis ezt az adófajtát nem fizetik.

 hirdetes_810x300  

 

A törvénytervezet tárcaközi egyeztetése október és november folyamán történik. Az újdonság az, hogy az L kategóriájú gépjárműveknél (motorkerékpárok, négykerekűek) és az M1 kategóriánál (személyautók) a tárca adóemelést tervez, melyet a luxusra kivetett plusz teherrel indokol. A tervezetben azonban maga a luxus definíciója nem szerepel.

 

A szolgálati célokra használt luxusautók adómértéke nagyon alacsony. Ugyanakkor az sem indokolja, hogy ilyen drága autókat használjunk céges autóként, olvasható a tervezet indoklásában.

 

A Trend által megszólított adóügyi szakértő, Silvia Hallová szerint az adófajták terén megfigyelhető, hogy a fogyasztási adók mértéke növekszik, mint például az ÁFA, a luxusadó, stb.

 

A fuvarozók könnyítésekre számíthatnak

 

A pénzügyminisztérium tervezete vélhetően az elmúlt hónapok kamionos sztrájkjainak is, szeretné növelni a konkurenciaképességüket a környező országok viszonylatában. Amire tehát hiába kérték a fuvarozók az előző kormányt, azt Eduard Heger megadná.

 

Etrend.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!