Nyitókép forrása: sme.sk

 

Ha nem hosszabbítják meg a német mintájú állami bértámogatási programot (kurzarbeit), akkor sok vállalat tömeges elbocsátásokba kezd – derül ki a Hospodárske Noviny mai cikkéből.

 

A bértámogatási rendszer keretében az állam átvállalja a válság ellenére fenntartott munkahely költségének egy részét. A program azonban hamarosan véget ér, a jelenlegi szabályozás szerint csak fél évig futhat. Mivel a vállalatok egy jelentős része közel sincs túl a nehezén, Milan Krajniak (Sme rodin) munkaügyi miniszter a program év végéig történő meghosszabbítását fontolgatja. Sőt, olyan alternatíva is szóba került, hogy 2022-ig kiterjesztik a program futamidejét.

 

A munkaügyi minisztérium már tárgyal a lehetőségekről a pénzügyminisztériummal. Ez utóbbinak kellene ugyanis pénzt találnia a költségvetésben. Az biztos, hogy az előttünk álló hónapokat az államkasszának önerőből kell kipengetnie (ha bevállalják a kurzarbeit meghosszabbítását). Hosszabb távon uniós forrásokból lehet megőrizni a programot.

 hirdetes_300x300  

 

Több mint félmillió munkahelyet kapcsoltak rá

 

Elvileg ez nem okoz problémát, tekintve, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság okán az EU a munkahelyek megőrzését és a gazdaság talpraállítását egyaránt prioritásként jelölte meg az Új generáció névre elkeresztelt 750 milliárdos giga-mentőcsomag elfogadásakor.

 

Egyelőre azonban a pénzügyminisztérium és a munkaügyi tárca közösen adott be pályázatot az EU SURE programjába. Ezt a 100 milliárd eurós keretet idén márciusban az Európai Bizottság hozta létre a válságtól leginkább sújtott országot megsegítésére.

 

A miniszterek a bértámogatási rendszer fenntartását saját elmondásuk szerint prioritásként kezelik, az ő adataik szerint félmillió munkahelyet mentettek meg az eddig kiosztott 500 millió euróból. Megjegyezzük, ha ez tényleg így van, akkora az adófizetők pénzéből finanszírozott kurzarbeit nélkül több mint 25 százalékosra hízott volna munkanélküliség.

 

Korábban a vállalatok kevesellték az állam által átfizetett bérköltség nagyságát. Bár az EU jóváhagyta, hogy felső határ nélkül lehessen egy adott munkahely bérköltségét támogatni, a kormány értelemszerűen nem akar alaptalanul, és főleg felelőtlenül támogatási összegeket osztogatni, hiszen „mégiscsak az adófizetők pénzéről van szó”.

 

Szlovákia Achilles-sarka

 

A jelenlegi programból még három hét van hátra, a miniszterek azonban nem siettetik a dolgot, a legutóbbi, szeptember végéig történő meghosszabbításról szóló döntést is az utolsó pillanatban hozták meg.

 

A gond az, hogy miközben Európa-szerte lassan kezdenek észhez térni a vállalatok, Szlovákia valamivel nehezebb út előtt áll. Ennek oka, hogy gazdaságára túlságosan nagy befolyással bír az autógyártás, és épp ez az ágazat kapta a legnagyobb pofont a koronavírustól, és egyúttal a leglassabban is kezd helyreállni a belső rendje.

 

A szlovák kurzarbeit programban szeptember 2-ig 537 500 000 euró került szétosztásra, egy munkahelyre átlagban 297 euró jutott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!