Nyitókép: musse.sk

 

A szlovákiai polgárok nem spórolnak rendszeresen, ezért gyakran olyan kiadások, mint a mosógép-  vagy autójavítás is kellemetlen meglepetést okoznak számukra – tájékoztatott Lenka Buchláková, a FinGo.sk gazdasági elemzője.

 

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly a szlovákiai polgárok 30 százaléka nem tudott a váratlan kiadásokkal megbirkózni. 2016-tól valamelyest ugyan javult a helyzet, hiszen abban az időben a hazai polgárok 40 százaléka anyagi gondokkal küzdött a váratlan kiadások esetén. A koronaválság sokakat váratlanul ért, és rámutatott arra, hogy az emberek nem rendelkeznek megfelelő anyagi tartalékkal.

 

„A koronaválságra senki sem volt felkészülve, viszont felnyitotta az emberek szemét. Sokan elveszítették a munkájukat, vagy „jobbik“ esetben csak a bevételük csökkent. A polgárok leggyakrabban azzal érvelnek, hogy azért nem spórolnak, mert nincs miből. A statisztikai adatok szerint a szlovákiai polgárok 35 százaléka fizetéstől fizetésig él, ezért számukra a legrosszabb, ami történhet, hogy elveszítik az állásukat vagy betegállományba kell menniük“

 

– mondta az elemző.

 hirdetes_300x300  

 

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a V4-es országok közül a váratlan anyagi kiadásokkal elsősorban a magyarok nem tudnak megbirkózni (33%), utánuk következnek a szlovákok (30%). Csehországban évente az emberek ötöde kerül ilyen helyzetbe, míg Lengyelországban a polgárok 29%-a.

 

„Ez a helyzet leginkább az egyedülálló anyákat érinti, akiknek tavaly a 45%-a élt fizetéstől fizetésig. A négyfős családoknak (szülők és két gyerek) körülbelül a negyedét érintette rosszul a váratlan kiadás. Az összeurópai átlagot tekintve a középmezőnyben helyezkedünk el, de nálunk azért rosszabb a helyzet, mert a koronaválság jelentős mértékben sújtotta a gazdaságunkat, s ezzel együtt a szlovákiai háztartások bevételét is“

 

– tette hozzá az elemző.

 

Buchláková hangsúlyozta, a válsághelyzetre még azelőtt gondolni kell, hogy bekövetkezik. A hosszú lejáratú céltartaléknak azért hosszú lejáratú a neve, mert éveken keresztül alakul. Ez azt jelenti, hogy idővel a kisebb összeg is tisztességes tartalékká nőhet. Azoknak az embereknek, akiknek kevés a bevételük, elég ha havonta 10 eurót félre tudnak tenni.

 

„Az ajánlás szerint legalább annyi tartalékkal kellene rendelkeznünk, mint amennyi a hat hónapi kiadásunk, viszont az ideális összeg a 6–12 havi kiadás összege lenne“

 

– jegyezte meg Buchláková.

 

Az elemző szerint van egy nagyon fontos szabály, aminek jelentős hatása van – a spórolásnak szánt pénzt azonnal a fizetés után kell félretenni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!