Nyitókép: aktuality.sk

 

Korábban még a Dzurinda kormányok idején merült fel megoldásként az elképzelés, mely hatástanulmányig igen, kivitelezésig azonban már nem jutott. Igor Matovič kormányfő most újra elővette az ötletet, mely leginkább a Penta befektetési csoportra jelenthet veszélyt.

 

Az SaS azonban ellenzi az ötletet.

 

Hogy miről is van szó? Ahogy arról a DenníkN először beszámolt, Igor Matovič kományfő összevonná az egészségbiztosítási és a szociális biztosítási rendszert, melyet egyetlen nagy, szuperbiztosító igazgatna.

 hirdetes_400x285  

 

Az elképzelésnek előnyei és hátrányai is vannak. Az előnyei közé tartozik, hogy csökkentené a hatalmas informatikai kiadásokat, egyúttal a működési alap összege is zsugorodna. Mindez akár több száz millió euró spórolást jelentene a rendszernek, mely a biztosítottak és a betegek céljaira lenne fordítható.

 

Ugyanakkor egy ekkora méretű állami mamutbiztosító a központosítás mértékét növeli, mely hatalmi visszaélésekre ad lehetőséget.

 

Az SaS egyelőre ellenzi a javaslatot. Sulíkéknak az nem tetszik, hogy a magántársaságok nem konkurálhatnának így az állammal. Ugyanez egyúttal valószínűleg a Penta számára is búcsút jelentene a rendszerből.

 

Az SaS más megoldást is el tud képzelni a helyzet rendezésére, például, hogy az egészségbiztosítók számára meghatároznák, mire fordíthatják az éves nyereséget anélkül, hogy százmillió eurókat vonhatnának ki a rendszerből, ahogy ez a Penta esetében is történt. Ez a pénz ugyanis hiányzik a betegek gyógyításánál.

 

A Sme rodina, melynek mozgástere csökkenne, hiszen a szociálisügyi minisztériumtól a pénzügyminisztériumhoz kerülne az állami szuperbiztosító felügyelete, a kormányfő oldalán áll. Peter Pčolinský (Sme rodina) frakcióvezető az Aktuality.sk-nak azt mondta, hogy a párt már hosszú ideje kritizálja az egészségügyben folyó pénzszórást és nem kellő hatékonyságot. Ezért nyitottak a kérdést illetően.

 

A Za ľudí, mely a parlament egészségügyi bizottságát is vezeti, úgy nyilatkozott, hogy egyelőre várja a konkrét javaslatot, de elviekben az egészségügyben levő versenyhelyzet fenntartásában érdekelt.

 

A szuperbiztosító kérdése mindenesetre a kormányzati ciklus egyik legnagyobb horderejű döntésének ígérkezik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.