Nyitókép forrása: dw.com

 

Kiszivárgott az Európai Unió és a Mercasur latin-amerikai kereskedelmi szövetség közti szabadkereskedelmi egyezmény teljes szövege. A tervezet újabb nagy szakítópróba lesz az uniós tagállamok között, de a most napvilágra került részletek arra utalnak, ha a nyugati tagállamok gazdasági érdekeiről van szó, már nem annyira aggodalmaskodnak a környezetvédelem miatt.

 

A Greenpeace németországi irodája szerint ugyanis a megállapodás-javaslat jelenlegi formájában semmilyen szankciót vagy következményt nem határoz meg arra az esetre, ha a Mercasur nem tartja be a szerződésben vállalt feltételeket – például az Amazonas esőerdő irtását.

 

Ez újabb muníció a szabadkereskedelmi egyezmény ellenzői kezében.

  hirdetes_300x300   

 

Míg az EU-Mercasur szerződéstervezet egyes részei 2019 nyara óta nyilvánosak, a legfontosabb részeket nem tették közzé. A latin amerikai kereskedelmi övezet Brazíliát, Argentínát, Paraguayt és Uruguayt foglalja magában. Hatalmas élelmiszeripari potenciál van ezekben az országokban. Nem csoda, hogy a mezőgazdaságban érdekelt országok ellenzik a szerződés részeit vagy egészét. Közülük is Franciaország, Ausztria, Belgium vallon régiója és Írország is tiltakozik. És ők most konkrétabb, számon kérhető környezetvédelmi rendelkezések szerződésbe foglalását követelik.

 

Németország ellenben már egy ideje sürgeti a szerződés nyélbe ütését, a Mercasur pedig még az év vége előtt szeretné aláírni a dokumentumot. A németek ezért cselezni próbálnak: hogy elkerüljék a lehetőségét is a tagállami vétónak, az Európai Bizottsággal csak a szerződésnek egy részét terjesztetnék elő (ezért akarták titkokban tartani a többi részét), hogy elégséges legyen a minősített többségi szavazás – ahol a németek már könnyebben diadalmaskodhatnának.

 

A franciák azonban nem szívesen engednék be az olcsó dél-amerikai versenytársakat az uniós piacra, ezért a környezetvédelmi aggályokra hivatkozva akadályozzák a megállapodás létrejöttét. Hogy pontosan mekkora áruforgalomról és milyen érdekekről van szó, azt alábbi háttércikkünkből megtudhatja:

 

Macron nem Amazónia őserdői miatt aggódik, más miatt fúrta meg a szabadkereskedelmi egyezményt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!