Nyitókép forrása: 

 

A kormány elfogadta a jövő évi költségvetési tervezetet, ami rekordmértékű recesszióval és deficittel számol. Visszavágják a parlamenti kancellária és az elnöki palota keretét, de megnő a kormányhivatal büdzséje. A pénzügyminiszter szerint az állam saját magán spórol, nem az emberekkel, a költségvetés pedig „a valóság, a kármentés és a felelősség” költségvetése.

 

Kiinduló adatok

 

A 2021-es költségvetéshez a pénzügyminisztériumnak először ki kellett igazítani a válság okán alaposan eltorzult idei számokat. A jövő évi keretek megállapításakor abból indultak ki, hogy

 

  • a szlovák gazdaság 2020-ban soha nem látott mértékben 6,7 százalékkal esik vissza, és bár a 2020-as második félévben már felzárkózást feltételeznek, a gazdasági növekedés a következő években nem lesz túl markáns – még ha nem is lesz negatív
  • az idei évben a minisztérium szerint a foglalkoztatottság 1,5 százalékkal fog csökkenni, és csak lassan tér vissza a válság előtti állapothoz. A jövő évre 6,8 százalékos munkanélküliségi rátát jósol
  • a válság után a pénzügyérek szerint tovább emelkedik majd a nominálbér, jövőre 4,1 százalékos növekedésre számítanak
  • az infláció 2021-ben 1,9 százalékról 1,1 százalékra mérséklődik
  • a deficit nagysága a GDP 7,44 százalékára kúszik fel (8,05 milliárd euró), az államadósság a GDP 65 százalékára hízik.

 

 hirdetes_300x300  
Nyertesek és vesztesek

 

A pénzügyminisztérium nem tett eleget a Szlovákiai Falvak és Városok Szövetsége követelésének, így nem kapnak 10 százalékos keret emelést. Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy nem lenne helyénvaló lépés, amikor a magánszférában emberek vesztik el az állásukat. (A ZMOS szerint csökkentek a települések bevételei, de a kiadásaik nőnek.)

 

Az elnöki palota és a parlamenti kancellária is kisebb keretből gazdálkodhat majd. Čaputová hivatalának takaróját félmillió euróval vágták vissza (maradt 4,62 millió euró), a parlamentét azonban 2 millió euróval (35,7 millióból gazdálkodhat jövőre). Mindeközben a kormányhivatal büdzséje (beleértve a beruházásokért felelős kormányfőhelyettes hivatalát) 30 millió euróval emelkedett, így 69,1 millió euróval vághat neki a jövő évnek. A kormányhivatal az összeget többek között a kormányközi bizottságok működtetésére, a tanácsadói testületek finanszírozására és a beruházási kormányfő-helyettesi hivatal fenntartására fordíthatja, illetve egy részéből tartalékalapot is létrehozhat.

 

A kulturális tárca 2,5 millió euróval kap kevesebbet, a jövő évben 392 149 000 euróval kénytelen beérni. Ezen belül 5,13 millió euró jut Krasznahorka várának felújítására, nagyjából ugyanennyivel rendelkezik majd a Szlovák Nemzeti Galéria is. Közel kétmillió jut a Szepesi vár szanációjára, a Besztercebányai Állami Operaház pedig 330 ezer eurós részt kapott a büdzséből.

 

Nem egész 52 millió eurót kapnak a bejegyzett egyházak, az összeget bérköltségekre, istentiszteletek, karitatív tevékenységek kiadásaira, műemlékek fenntartása is fordíthatják.

 

A közmédia (RTVS) kerete bő kétmillió euróval csökkent 114 032 000 euróra. Az Audiovizuális Alap kerete ugyanakkor több mint öt és fél millióval nőtt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!