Nyitókép: Gary He/Eater

 

A koronavírus-járvány okozta válság padlóra küldi a szlovákiai gasztrobizniszt.

 

A Bisnode tanácsadói vállalat adatai szerint az idei év elejétől mintegy ezer étterem, vendéglő és gyorsétkezde ment tönkre.

 

 hirdetes_400x285  

A legveszélyeztetettebb vállalkozások közé tartoznak

 

Szeptember végéig vállalkozói engedéllyel 11 605, míg korlátolt felelősségű társaságként vagy részvénytársaságként 8 714 vendéglátó-ipari egység működött.

 

Petra Štěpánová, a Bisnode vállalat elemzője szerint az elmúlt két évben rohamosan megnőtt a közétkeztetésben működő szolgáltatások száma.

 

Például az elmúlt tíz évben 100 százalékkal növekedett a számuk. Štěpánová szerint a járvány hatása miatt az éttermek tartoznak a  legveszélyeztetettebb vállalkozások közé.

 

Az aktuális óvintézkedések miatt az éttermekben, illetve a kész ételeket árusító étkezdékben ismét korlátozások léptek érvénybe.

 

Beltéri fogyasztás nélkül működhetnek tovább

 

Az éttermekben és étkezdékben tilos lesz bent elfogyasztani az ételt. Az ennivalót csakis csomagolva lehet elvinni, vagy az étterem külső teraszán lehet elfogyasztani.

 

Az étteremtulajdonosok már idén tavasszal is féltették a megélhetésüket, hiszen a járvány miatt akkor is be kellett zárniuk az éttermeiket. A Bisnode adatai szerint a járvány első hulláma idején az éttermek átlagosan a bevételeik 42%-tól estek el, sokan még most is elbocsátással fenyegetőznek, illetve ÁFA-csökkentést követelnek a kormánytól.

 

A Bisnode adatai szerint általában azok a vendéglátó-ipari egységek mentek tönkre, amelyek kevés bevétellel, illetve alacsony számú alkalmazottal rendelkeztek.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!