Nyitókép forrása: ria.ru

 

Az ukrán válság kirobbanása, vagyis 2014 januárja óta először találkoztak az orosz-ukrán kereskedelmi és gazdasági együttműködési platformjának képviselői.

 

Oroszországot az Ipari és Kereskedelmi Kamara képviselte, Ukrajna pedig több mint 240 ukrán vállalatot képviselő delegációval érkezett a találkozóra. Az enyhülés már a múlt héten megkezdődött, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök több ukrán üzletembert és céget is levett a szankciós listáról. A lépést a legnagyobb ukrán ellenzéki párt egyik vezetője lobbizta ki Moszkvánál, majd hasonló lépésre szólította fel a kijevi kormányt.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Donbasz régió „újrabeilleszkedésének” átmeneti időszakáról készít terveket, amelyben a „Moszkvával való megállapodás eléréséről” is szó esik Donbasz és Krím „visszaszerzésével” kapcsolatban.

 

  hirdetes_300x300   

A két ország közti kommunikáció intenzívebbé válása mindenképpen jó jel, de nincs értelme túlbecsülni. A GeopoliticalFutures elemzése szerint Oroszország továbbra is nagyobb befolyást akar szerezni Ukrajnában. Kijev azonban kénytelen keresni a kompromisszumokat, mert úgy érzi, az EU és az USA felé való elköteleződése nem járt akkora haszonnal, mint korábban remélte.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!