Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Az IHS Market havonta kiadott, kereskedelmi aktivitást mérő mutatója a szeptemberi 50,4-ről 49,4-re esett vissza Európában. A statisztikák szerint az üzemi gyártás messze nem akkora veszteségeket szenved el a járvány második hullámában, mint a szolgáltatói szektor.

 

A Nyugat-Európában is kemény korlátozásokat indukáló második hullám következményeként több helyen részleges zárlatot rendeltek. Franciaország legnagyobb városaiban kijárási tilalom van érvényben és bezárták a szórakozóhelyeket, Bajorország egyik körzetében kéthetes lockdownt vezettek be, miután a fertőzöttek aránya olyan szintet ért el, amivel automatikus érvényre léptek a szigorítások. Csehországban csütörtök reggeltől, Szlovákiában szombattól van érvényben részleges lockdown kijárási tilalommal.

 

A gazdasági lendület nagy mértékű visszaesése egyelőre a szolgáltatói szektort érinti erőteljesebben, a döntéshozókat azonban aggasztja, hogy a munkahelyek csökkenésével és a belső fogyasztás megzuhanásával a többi ágazatra is átterjed a lejtmenet.

 

 hirdetes_400x285  

A romló kilátásokra reagálva a z Európai Központi Bank is több pénzt és egyéb eszközt próbál az eurozónába pumpálni, amivel talán a gazdasági támogatóintézkedések meghosszabbítására bírja a tagállamokat.

 

Az IHS szerint az eurozóna gazdasága ebben a negyedévben is mínuszos lehet.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!