Nyitókép forrása: cas.sk

 

Egy átlagos szlovákiai háztartás jelenleg alkalmanként 24 eurót fizet az élelmiszerért az üzletben. A koronavírus-járvány első hullámához képest ez öt euróval kisebb összeg. Az átlagos fogyasztói kosár olyan termékeket tartalmaz, mint vaj, kenyér, tojás, gyümölcs, zöldség és hús. A vásárlás átlagban hetente történik – derül ki a FinGO elemzéséből.

 

„Ha megnézünk egy átlagos vásárlást, amely nagyjából 24 euróba kerül, a kosárban az előző évhez képest olcsóbb tejtermékek találhatók, de akár 14,5 százalékkal ráfizetünk az almára és a hústermékekre, amelyek egy év alatt a legtöbbet drágultak”

 

nyilatkozta Lenka Buchláková a FinGO pénzügyi elemzője.

 

Termés, munkás, szállítás

 

 hirdetes_400x285  

Elmondása szerint idén az árakat elsősorban a koronavírus-járvány és a vele kapcsolatos korlátozó intézkedések határozzák meg. Az első hullám idején korlátozták a nemzetközi áruforgalmat, ami felfelé hajtotta az árakat.

 

„Továbbra is érvényes, hogy az élelmiszerek árait a termésátlag határozza meg leginkább, ami az időjárástól, a munkaköltségtől és a szállítási költségektől függ. Általánosan érvényes, hogy a gyengébb termésátlag növekvő árakat jelent”

 

fogalmazott a szakértő. Szerinte több ágazat megérezte a tavaszi korlátozó intézkedéseket, de a kedvezőtlen időjárást is, és persze a munkaerő szabad áramlásának hiányát.  Főleg a gyümölcs és zöldségtermesztők  kénytelenek voltak nélkülözni az EU-n kívülről érkező olcsó munkaerőt, a hazai dolgozók nagy része pedig kénytelen volt otthon maradni kiskorú gyermekükkel az iskolák lezárása miatt.

 

Ugyanez a probléma nyugaton is megjelent, így külföldről érkező zöldség vagy gyümölcs sem tudta ellensúlyozni a hazai áremelkedést. Jelenleg a zöldségek árai nyomás alá kerültek a viszonylag kedvező termésátlagok miatt.

 

Elszállt a cukor és a sertéshús

 

A hús ára 0,4 százalékkal emelkedett, de jóval erőteljesebb drágulás figyelhető meg a sertéshús esetében. Ott az elsődleges árfelhajtó erő a sertéspestis. Emelkedett a tojás, a liszt és a sonkás szalámi ára is. Ellenben valamivel olcsóbb lett a túró, a vaj és a krumpli – bár ezek csúcsokat döntöttek a múlt évben.

 

Az elmúlt három legmagasabb szintjét érte el a cukor ára, amelynek hátterében az indiai cukortermelés visszaesése áll. A múlt évhez képest átlagban 7 százalékkal vesszük drágábban a cukor kilóját.

 

Az elemzők szerint megváltoztak a vásárlási szokások is. Sokan az első hullám tapasztalataiból kiindulva lassítottak az áruk felhalmozásán, mert látták, hogy a válsághelyzet ellenére sem ürültek ki az üzletek polcai. Ugyanakkor nagyon sokan tértek át az internetes rendelésre, mert azt biztonságosabbnak, vagy kevésbé körülményesnek ítélték meg. Különösen az elektronikai cikkek még olcsóbbak is az online boltokban, mint a szaküzletekben. Az áru minőségéről való személyes meggyőződés másodlagos a vásárlás biztonsága szempontjából.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!