Nyitókép: nazdravie.sk

 

Az üzletláncok polcain elérhető mézek mintegy 40%-ának nincs a mézre jellemző antibakteriális tulajdonsága.

 

Mindez abból a vizsgálatból derült ki, amit a Szlovák Tudományos Akadémia Molekuláris Biológiai Intézetének laboratóriuma végzett. A vizsgálat során 43, a szlovákiai üzletláncokban vásárolt mézmintát értékeltek ki.

 

 hirdetes_300x300  

A vizsgált mézmintáknak mindössze a 16,3%-a teljesítette az elvárt biológiai aktivitás szintjét, ami a valódi, nem károsodott mézekre jellemző.

 

Halott termékek

 

A méz antibakteriális hatással rendelkező élő alkotóelemi a méhek munkájának az eredménye. Ezek az élő alkotóelemek a károsodott, módosított vagy hamisított mézekben vagy hiányoznak, vagy működésképtelenek.

 

A vizsgált mézminták közül 19-ben átlagon aluli antibakteriális aktivitást fedeztek fel, a többi 17 szlovákiai üzletláncban vásárolt mézminta mindössze a méz cukor-összetevőjének szintjén mutatott aktivitást, ezért ezeket a mézeket halott termékeknek lehet nevezni.

 

 „Minden olyan jó dolog, ami a mézet mézzé teszi, hiányzott ezekben a mintákban. Mivel az antibakteriális aktivitás aránya nem éri el a szükséges szintet, ezért ebben az esetben nem lehet működőképes, az egészség számára hasznos élelmiszerként beszélni a mézről. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezeket a termékeket nem szabadna méznek nevezni. Ha ezt tesszük, akkor a fogyasztót megtévesztjük, ő pedig abban a hitben vásárolja meg a mézet, hogy annak antibakteriális hatása van. Valójában viszont egy működésképtelen élelmiszert vesz, aminek az egészség és az immunitás szempontjából nincs semmilyen hozzáadott értéke“

 

– mondta Juraj Majtán, a SZTA Molekuláris Biológiai Intézetében működő laboratórium vezetője.

 

Katasztrofális minőség

 

Majtán szerint a katasztrofális minőségű mézek hátterében a szakszerűtlen manipuláció, a módosítás és a hamisítás áll.

 

„A mézzel az üvegbe töltése után már semmit sem szabadna csinálni. Ha a mézet 40 fok felett felmelegítjük, akkor a méz értéktelenné válik, mert elveszíti a különlegességét, vagyis a biológiai aktivitását“

 

– magyarázta Majtán, aki azt is elmondta, hogy a jelenlegi, a méz minőségét meghatározó törvényi előírások nem elegendőek ahhoz, hogy leleplezzék a méz hamisításának összes metódusát. Ezért is fejlesztettek ki egy új metódust a méz minőségének értékelésére, melynek során az antibakteriális hatását vizsgálják.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.