Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A mai nappal a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete jött létre Ázsia 15 országával, köztük Kínával. A Kína által szorgalmazott Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség hanoi (RCEP) találkozóján írták alá a szerződést, amely megadta a kegyelemdöfést a Barack Obama által kezdeményezett Transz-Csendes-óceáni Partnerségnek (TPP).

 

A TTP-ről tudni érdemes, hogy bár Kínát is szívesen látták, valójában Kína kordában tartására született meg. Csakhogy regionális szinten nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, ezért Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2017-ben kilépett a partnerségből. Obama korábbi elnök törekvése, hogy megállapodásokkal húzzon falakat Kína hatalmi ambíciói köré, kudarcba fulladt.

 

A most életre hívott RCEP nagymértékben megszilárdíthatja Kína gazdasági hatalmát Délkelet-Ázsiában, beleértve Japánt és Dél-Koreát. A tét az, hogy az USA helyett Kína kerülhet jobb helyzetbe a régió kereskedelmi szabályainak alakításában. Márpedig nem akármilyen régióról van szó.

 

 hirdetes_400x285  
Hatalmas terület és piac

 

Az RCEP országai adják a világgazdaság kibocsátásának 30 százalékát, a világ népességének 30 százalékát, ami több mint 2,2 milliárd potenciális fogyasztót jelent.

 

A történelmi áttörés abszolút győztese Kína, mivel csökkentheti gazdasága függőségét a tengeren-túli (értsd, amerikai) piactól. A 15 aláíró ország a következő években szervezetten fogja csökkenteni egymással szemben a vámtarifáikat. Egyes országok között azonnal, más országok között a következő 10 évben számolják fel a kereskedelmi vámokat.

 

A szerződés további érdekessége, hogy először kötött kereskedelmi egyezményt Kína és Japán. A két ország kapcsolata történelmileg terhes (egykor Japán meghódította Kína nagy részét). Hasonló a helyzet Dél-Koreával is.

 

Obama és Trump kudarca után Biden hárít

 

Bár a mainstream média a súlyos csapást most megpróbálja kizárólag Trump nyakába varrni, Joe Biden megválasztott (?) amerikai elnök (aki korábban Barack Obama alelnöke volt) jelezte, hivatali ideje első évében biztosan nem tesz lépéseket az RCEP-hez való csatlakozáshoz, mert a koronavírus-járvány rendezése előbbre való.

 

Persze, még semmi sincs eldöntve. A paktum csak akkor kerül teljes mértékben érvényre, ha a megfelelő számú aláíró ország parlamentje ratifikálja az egyezményt a következő két éven belül.

 

Nem csak az USA maradt ki a szerződésből, hanem a világ második legnépesebb országa, India is, amelynek delegációja tavaly novemberben vonult ki a tárgyalásokról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!