Nyitókép forrása: sme.sk

 

Augusztus óta csökken a munkanélküliség, annak ellenére, hogy októberben megkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma – jelentette ki Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Kiemelte, hogy októberben nőtt a munkát találó állástalanok aránya is, legalábbis az előző év azonos időszakához képest.

 

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy sem a foglalkoztatottság, sem a munkanélküliségi ráta nem talált még vissza a járvány előtti szinthez. Lehet ugyan, hogy nőtt a munkát találó személyek száma, de ez az adat nem ragadható ki abból a kontextusból, hogy a Szlovákiában az egykori 4,9 helyett ma 7,35 százalékos munkanélküliség van.

 hirdetes_300x300  

 

A politikai nyilatkozatokon túl arra is érdemes emlékezni, hogy a munkanélküliségi ráta már a járvány előtt is felívelőben volt, mert az autóipar súlyos nemzetközi keresleti problémákkal szembesült. Az elmúlt hónapokban a német mintájú kurzarbeit segítette a szektort a felszínen maradásban – megjegyezzük azt is, hogy ezért a támogatásért már tavaly nyáron elkezdtek lobbizni, bőven a járvány előtt.

 

A 16 magyarlakta járás szempontjából az egykor 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta ma 8,87 százalékosra emelkedett, és még a jó mutatókkal rendelkező Pozsonnyal és Kassával együtt is 7,5 százalékos az állástalanok aránya.

 

A 16 magyarlakta járásból nyolcban az országos átlagnál magasabb a munkanélküliségi ráta, a legrosszabb helyzetben továbbra is Rimaszombati, a Nagyrőcei és Rozsnyói járások vannak.

 

Az ország 201 ezer nyilvántartott munkanélkülijéből októberben minden harmadik a felvidékről került ki. A 16 járásban közel 65 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, miközben 730 ezer az aktív korú lakosság száma.

 

Adatok: UPSVaR
Adatok: ÚPSVaR

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!