Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Robert Fico, majd a Peter Pellegrini vezette smeres kormányok idején az áramellátó ágazat több mint 420 millió eurós tartozást halmozott fel. Mindezt azért, mert politikai nyomásra mesterségesen alacsonyan tartották a villanyáram árát, de ezen túlmenően még rendkívül nagy összegekkel támogatták az számlafizetők pénzéből a megújuló energiaforrásokat.

 

A szlovák sajtó már régóta úgy tekint a megújuló energiaforrások ágazatára, mint amelynek nagy részét Smerhez közel álló oligarchák tartják kézben, így a smeres kormányok nagylelkű dotációi mögött sem környezettudatosságot kellett keresni. Az ágazat által kitermelt 420 milliós mínuszt azonban előbb utóbb rendezni kell.

 

Richard Sulík gazdasági miniszter javaslata szerint az államkasszából kerülne kifizetésre a tartozás, de egyúttal jelentősen visszavágnák a megújuló energiaforrások szektorának nyújtott állami támogatásokat is. Ez némiképp ellensúlyozná a lakossági áramárra ható felhajtóerőket.

 

 hirdetes_810x300  

Igor Matovič kormányfő azonban más véleményen volt, ő nem az adófizetők terhére rendezte volna az adósságot. A lakossági áramról szóló számla nagyságához az állam minden esetben hozzászámol egy úgynevezett rendszerfenntartási díjat (TPS), ebből támogatja a megújuló energia szektorát. A kormányfő elképzelése szerint a felhalmozott adósságot több év alatt a TPS terhére fizetnék ki.

 

A Hospodárske Novoiny gazdasági napilap információi szerint az ellentmondást a koalíciós tanács hétfői ülésén oldották fel. A kompromisszum szerint a 2018-as évben felhalmozott tartozást az állam fizeti az adófizetők terhére, a 2019-es év tartozásait azonban már a TPS terhére rendezik.

 

A kérdésben hamarosan a pénzügyminisztérium is nyilatkozni fog, tekintettel arra, hogy állami beavatkozás nélkül áremelés jön.

 

Még az első Fico-kormány utolsó évében kerültek aláírásra azok a 15 éves támogatási szerződések, amelyek nagyon magas áramfelvásárlási árról szóltak. A baloldali kormány akkor a technológia magas árával indokolta gyanús nagylelkűségét. Közben azonban a technológia olcsóbb lett, a felvásárlási ár azonban továbbra is magasan a piaci ár felett maradt. Sulík bár a támogatások csökkentését javasolta, de a szerződések meghosszabbításával együtt.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!