Nyitókép: mix.sk

 

A karácsony előtti időszakban költjük a legtöbb pénzt külföldön. Több száz millió eurót fizetünk külföldi e-shopokon keresztül, vagy határon túli üzletekben. Koronaválság idején azonban, amikor több ezer munkahely van veszélyben, szakértők szerint inkább a hazai gazdaságot kellene támogatnunk.

 

Több tucat szlovákiai vállalat ezért összefogott, és Otthon vásárolok néven kampányt indított.

 

Ha itthon költenénk el azt a sok pénzt, mi magunk is segíthetnénk a hazai ágazatok talpra állását és meg tudnánk védeni a veszélyeztetett munkahelyeket, mondják a szakértők.

 hirdetes_810x300  

 

Elemzők szerint kártyás fizetéssel évente 1,6 milliárd euró távozik az országból. A mintegy 1,3 milliárd eurót kitevő online vásárlásainknak is csak mintegy harmada marad országhatárokon belül. Három euróból kettő, amit kártyával fizetünk, így külföldre távozik.

 

A hazai is konkurenciaképes

 

Az Otthon vásárolok (Doma nakupujem) kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai gazdaság és foglalkoztatottság támogatására.

 

Ľubomír Tuchscher, a Szlovákiai Márkás Termékek Szövetségének képviselője szerint korábban azt vásároltuk külföldön, amit itthon nem tudtunk megvenni. Napjainkban azonban ez már érvényét vesztette, hiszen az EU-n belül mindenütt megegyező minőségű terméket kell kínálni.

 

Nem beszélve arról, hogy a szlovákiai termékekkel kapcsolatban botrány sem volt eddig, mint például a lengyel termékekkel gyakran előfordul.

 

A kezdeményezéshez, melynek egyelőre 800 tagja van, bárki csatlakozhat, aki Szlovákiában tevékenykedik és fontos számára a hazai védelme.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!